Інститут національної пам'яті нагадує: радянські символи під забороною

Інститут національної пам'яті нагадує: радянські символи під забороною

Укрінформ
Під час урочистих заходів з нагоди Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 8 та 9 травня заборонено використовувати радянську символіку та прапор Перемоги.

Про це нагадує прес-служба Українського інституту національної пам'яті. 

"Частиною першою статті 3 Закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" пропаганда комуністичного тоталітарного режиму визнається наругою над пам’яттю мільйонів жертв комуністичного тоталітарного режиму та заборонена законом. Згідно частини першої статті 4 Закону поширення, а також публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму заборонено", - йдеться у повідомленні.

В Інституті національної пам'яті нагадали, що відповідно до статей 1-2 зазначеного Закону основними формами увічнення перемоги над нацизмом є, зокрема, відзначення Дня пам’яті та примирення (8 травня), Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (Дня перемоги) (9 травня), покладання квітів, вінків до пам’ятників та меморіалів, присвячених увічненню перемоги над нацизмом та вшануванню пам’яті жертв Другої світової війни. "Використання у будь-якій формі зображень прапора Перемоги під час таких меморіальних та урочистих заходів законом не передбачено", - зазначається у повідомленні. 

Водночас відповідно до пункту 7 частини третьої статті 4 закону під час відзначення Дня пам’яті та примирення (8 травня), Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (9 травня) ветерани Другої світової можуть носити державні нагороди, ювілейні медалі та інші відзнаки, якими вони були нагороджені до 1991 року та протягом 1991-2015 років у зв’язку з річницями подій періоду Другої світової війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-