Депутати Рівненщини просять Президента передати видобуток бурштину під юрисдикцію місцевих рад

Депутати Рівненщини просять Президента передати видобуток бурштину під юрисдикцію місцевих рад

Укрінформ
Депутати Володимирецької районної ради Рівненської області на своїй сесії більшістю голосів ухвалили звернення до Президента України Петра Порошенка щодо передачі під юрисдикцію органів місцевого самоврядування питання легального видобутку бурштину.

Текст звернення оприлюднено на сайті райради.

Як зазначають депутати в зверненні, "сьогоднішня гостра соціально-політична ситуація в країні вимагає проведення швидких реформ. Нинішня політична криза на тлі постійних корупційних скандалів підривають довіру людей до центральної влади. Виходом із ситуації може стати завершення реформи з децентралізації влади, коли б разом із передачею повноважень та економічних важелів підвищилась і відповідальність місцевої влади перед громадами, а самі б громади мали можливість впливати на долю розвитку своєї території".

Депутати також підкреслюють, що на хаотичний видобуток бурштину на території Володимирецького району "призводить до того, що руйнується екологічна система, підвищується соціальна напруга, а в результаті кримінальних "розборок" дійшло вже навіть до людських жертв. Більше того, прибутки, які отримують "ділки" від видобутку бурштину  йдуть мимо не те, що місцевого, а навіть державного бюджету".

Автори заяви вважають, що "природні ресурси мають слугувати в першу чергу народу України, а не інтересам окремих олігархів чи кланів. Люди повинні відчувати, що прибутки від видобутку корисних копалин йдуть на реальні проекти по підвищенню якості їх життя".

Володимирецький район - один з найбільших на Рівненщині, на території якого знаходяться поклади бурштину та бурштиновидобувні комбінати. Однак на Рівненщині процвітає нелегальний, неконтрольований видобуток бурштину, під час якого повністю руйнується екосистема Полісся. Неодноразово виникали сутички між копачами бурштину і правоохоронцями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-