В Україні об'єдналися асоціації лабораторної медицини та діагностики

В Україні об'єдналися асоціації лабораторної медицини та діагностики

Укрінформ
Всеукраїнська асоціація клінічної хімії та лабораторної медицини (ВАКХЛМ) та Українське товариство клінічної лабораторної діагностики (УТКЛД) оголосили про своє об'єднання.

Відповідні рішення були ухвалені 19 квітня на загальних зборах цих організацій у рамках VII Міжнародного медичного форуму "Інновації в медицині - здоров'я нації", повідомили Укрінформу у ВАКХЛМ.

Як йдеться у повідомленні, виходячи із загального розуміння цілей, цінностей і методів роботи, Всеукраїнська асоціація клінічної хімії та лабораторної медицини та Українське товариство клінічної лабораторної діагностики прийняли рішення об'єднатися. Це рішення було прийнято одностайно обома професійними громадськими організаціями, які мають статус всеукраїнських.

"Ми сконцентруємо свої зусилля на подальшій роботі з поліпшення якості клінічної лабораторної діагностики України. Давно вже настав час залишити радянські канони і рухатися в бік європейських стандартів лабораторної діагностики. Впевнені, що наше об'єднання дозволить і далі не тільки плідно працювати над впровадженням міжнародних і європейських стандартів, а й вирішувати практичні проблеми медичних лабораторій в Україні. Головним напрямком діяльності об'єднаної організації має стати забезпечення якості, зокрема достовірності і правильності медичної інтерпретації результатів клінічних лабораторних досліджень, а також підготовка медичних лабораторій до акредитації на відповідність вимогам стандарту ДСТУ EN ISO 15189:2015", - йдеться у спільній заяві.

УТКЛД була створена в 1995 р. шляхом реорганізації Республіканського товариства лікарів-лаборантів УРСР одним з основоположників радянської лабораторної діагностики, проф. Л. Л. Громашевською, яка заклала основи забезпечення якості в лабораторній медицині. Товариство протягом багатьох років випускає єдине спеціалізоване професійне видання в цій галузі, журнал "Лабораторна діагностика" і є дійсним членом Міжнародної Федерації Клінічної Хімії та Лабораторної медицини (IFCC) та Європейської Асоціації Клінічної Хімії та Лабораторної медицини (EFLM).

ВАКХЛМ була створена у травні 2007 року і об'єднала на основі спільних інтересів та за професійною ознакою громадян України - фахівців в галузі лабораторної медицини. Асоціація складається з 24 регіональних центрів (у тому числі центр у складі НАМН України), які очолюють головні спеціалісти з лабораторної діагностики областей України та провідні фахівці у цій галузі. На базі ВАКХЛМ створений і успішно працює Технічний комітет стандартизації (ТК-166) "Клінічні лабораторні дослідження та системи для діагностики in vitro", який за останній час розробив 33 національних стандарту, включаючи такі основоположні документи як ДСТУ EN ISO 15189:2015 та ДСТУ EN ISO 15195:2015, і ще 15 знаходяться в розробці. ВАКХЛМ є афілійованим членом IFCC і EFLM.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-