"Справа 26 лютого": Полозов не виключає розширення списку обвинувачених

Укрінформ
Повернення "справи 26 лютого" в прокуратуру з одночасним відхиленням скарг захисту було зроблено на користь слідства.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів адвокат одного з обвинувачених Ахтема Чийгоза Микола Полозов.

"Захист від самого початку говорив, що повернення справи "26 лютого" в прокуратуру робиться на користь слідства - для зміцнення позиції обвинувачення. У зв'язку з цим ми подавали і свої скарги, але їх відхилили. Суть у тому, що справа була сфабрикована погано, тепер її можуть підсилити. Водночас не виключаю збільшення кількості інкримінованих статей і розширення списку обвинувачених", - пояснив Полозов.

За словами адвоката, показово, що на сьогоднішньому засіданні був присутній один із слідчих, які вели цю справу. Вочевидь, той "оцінював свої перспективи, коли справа піде на дорозслідування".

Полозов також нагадав, що нещодавно в Криму розпочато процес про заборону Меджлісу кримськотатарського народу і визнання його екстремістською організацією. Тепер ці два процеси можуть синхронізувати і вести їх паралельно. З іншого боку, процес "26 лютого" - громіздкий, рухається повільно з численними заминками. Тому адвокат не виключає, що його можуть розділити на кілька справ за різними фігурантами, щоб працювати більш оперативно.

Він також відзначив сьогоднішню блискучу промову свого підзахисного Ахтема Чийгоза. На думку юриста, за останні кілька років це був найяскравіший і найекспресивніший виступ у будівлі суду в Криму.

«Ахтем не юрист за фахом. І говорив дуже емоційно, від себе, а не з посиланнями на статті законів. Він звернувся до суддів і закликав їх судити не за вказівкою влади, а за законом. Він нагадав суддям, що, як вчить історія, приватні репресії, зрештою, закінчуються масовими. І якщо не зупинити це зараз, то з часом і самі судді можуть постраждати», - розповів Полозов.

За його словами, Чийгоз також нагадав суддям, що ті порушили присягу, дану іншій державі.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні суд вирішив повернути "справу 26 лютого" в "прокуратуру Криму" через те, що обвинувальний висновок був складений з порушеннями. Також до 24 квітня подовжено арешт Чийгозу та іншим обвинуваченим.

Після окупації Криму Росією російські окупанти почали судити кримськотатарських активістів, які 26 лютого 2014 року брали участь у мітингу за територіальну цілісність України. За даними російського слідства, у тисняві тоді загинули двоє мітингувальників, 79 осіб дістали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості. Підсудні своєї провини не визнають і вважають цю справу політично вмотивованою.

Фото: nahnews

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-