МОЗ: щеплення від грипу зробили лише 3% українців

МОЗ: щеплення від грипу зробили лише 3% українців

Укрінформ
Незважаючи на епідеміологічну ситуацію, лише 3% українців прищепилися від грипу, серед груп ризику - 20%. Це украй мало.

Це відзначила на брифінгу головний позаштатний інфекціоніст Міністерства охорони здоров'я України, професор Ольга Голубовська.

"На сьогодні рівень вакцинації населення загалом становить 3%, рівень вакцинації груп ризику - близько 20%. Це дуже мало, тому що в групах ризику вірогідність тяжкого перебігу захворювання і розвитку тяжкої первинної пневмонії, яка є головною причиною смерті, дуже висока. Особливо групи ризику мають робити вакцинацію в передсезон і в сезон, щоб себе захистити", - підкреслила Ольга Голубовська.

При цьому вона спрогнозувала, що наступного року, принаймні групи ризику, будуть прищеплені на 60-70%, як це було після епідемії 2010 року.

Голубовська відзначила, що при нинішньому вірусі грипу, який непередбачуваний, є тільки дві можливості захиститися. Це вакцинація, оскільки вакцина містить усі штами, що циркулюють, і запобігає важким формам захворювання. А також специфічна терапія - інгібітори нейрамінідази вірусу, максимум ефективності яких припадає на перші 48 годин.

"Якщо людина захворіла, вона має звернутися до медичного закладу в першу добу, особливо якщо вона відноситься до груп ризику. Практично усі смертельні випадки пов'язані з цим штамом вірусу грипу - h1n1 - виключно в групах ризику", - сказала Голубовська.

За словами інфекціоніста, цей грип особливий, він здатний викликати первинні пневмонії, причому у молодих і працездатного віку людей. Для зниження температури при ньому протипоказано приймати аспірин і засоби, що містять парацетамол, - вони лише посилюють важкий перебіг захворювання. Вона також закликала не приймати ці специфічні препарати з метою профілактики.

У свою чергу Ірина Колесникова - головний позаштатний епідеміолог Міністерства охорони здоров'я України, професор, зазначила, що ті, хто зробив щеплення на початку епідемічного сезону, в жовтні-листопаді, почувають себе у безпеці.

"Зараз теж не пізно зробити щеплення проти грипу, адже сезон грипу триває по квітень включно. І зазвичай у нас дві хвилі підвищення захворюваності за один епідемічний сезон. Тобто друга хвиля нас ще чекає. Завдяки тому, що ми попереджені, знаємо, що робити, вона не буде такою інтенсивною", - сказала Колесникова.

До груп ризику відносяться пацієнти з надмірною масою тіла, з інсулінорезистентністю, цукровим діабетом, бронхіальною астмою, вагітні жінки, люди, які тривалий час отримували ацетилсаліцилову кислоту у зв'язку з різними кардіологічними проблемами. Вакцинація показана також так званій професійній епідемічній групі ризику, до якої відносяться працівники торговельної сфери, громадського транспорту, медичної галузі, педагоги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-