7січня. Пам’ятні дати

7січня. Пам’ятні дати

Укрінформ
Сьогодні українці відзначають Різдво Христове - одне з найбільших християнських свят, яке встановлене на честь народження Сина Божого

Сьогоднішнє Різдво урочисто святкують церкви, які використовують у своєму літочисленні юліанський календар (7 січня відповідає 25-му грудня за старим юліанським календарем). Зокрема, це усі Українські православні церкви та Українська греко-католицька церква, а також Єрусалимська, Грецька в Єрусалимі, Сербська, Македонська, Грузинська, Чорногорська, Польська, Російська, Ефіопська, Коптська православна церква, усі монастирі на горі Афон, старообрядці, а також католики східного обряду. Згідно з Писанням, Богородиця народила Ісуса Христа, якому була уготована доля Спасителя, під час перепису населення в Віфлеємі. Оскільки місто було переповнене, і там не знайшлося вільного місця, Марія разом з Йосифом розташувалися на нічліг у хліву, поруч з домашньою худобою. У момент народження Спасителя на небі засяяла Віфлеємська зірка, яка вказала шлях волхвам, що принесли свої дари маленькому Ісусу. У пам’ять про цей світлий день християни щороку збираються на урочисті богослужіння. Цього дня закінчився 40-денний Різдвяний (Пилипів) піст, який передував святу, і починаються 11-денні святки, які супроводжуються народними гуляннями. В Україні здавна у ці дні водили вертеп, співали колядки і бажали всім добра на весь рік.

Події дня:

406 років тому (1610) Галілео Галілей відкрив три супутника Юпітера. Це відбулося під час спостереження за Юпітером в перший у світі телескоп. Згодом, через кілька днів, Галілей відкрив четвертий супутник. Назви галілеєвих супутників були запропоновані Симоном Маріусом у 1614 році, проте протягом довгого часу вони практично не використовувались. Галілей назвав чотири відкриті їм супутника «планетами Медічі» та присвоїв їм порядкові номери. Лише з середини XX століття звичні нам назви - Європа, Ганімед, Іо та Калісто - стали загальновживаними. Супутники входять до числа найбільших супутників Сонячної системи і є більшими за всі карликові планети. Їх можна спостерігати в невеликий телескоп.

Рік тому (2015) в Парижі стався терористичний акт в редакції журналу Charlie Hebdo. В результаті нападу озброєних бойовиків загинуло 12 осіб, поранено 11. Відповідальність за теракт взяли на себе бойовики терористичних організацій «Аль-Каїда» і «Ісламська Держава». Головні підозрювані у скоєнні терористичного акту брати Саїд і Шериф Куаші 9 січня були знищені французьким спецназом в ході спецоперації. Напад на редакцію Charlie Hebdo стало початком низки терактів у Франції в період з 7 по 9 січня 2015 року.

Ювілеї дня:

163 роки від дня народження Миколи Миколайовича Аркаса (1853–1909), українського композитора, історика, мецената, культурно-освітнього та громадського діяча. Служив у Морському відомстві в Миколаєві. Спеціальної музичної освіти не мав. Написав оперу «Катерина» (за однойменною поемою Т. Шевченка), романси; обробки українських народних пісень. Серед історичних праць відомою є «Історія України-Русі» (1908).

105 років від дня народження Костянтина Івановича Макова (1911–1948), українського гідрогеолога, члена-кореспондента АН УРСР. Після закінчення Київських вищих геологорозвідувальних інженерних курсів (1933) працював в Українському геологічному управлінні та Інституті геологічних наук АН УРСР (з 1945 року був заступником директора цього інституту, одночасно завідувачем кафедри Київського університету). Основні праці з теорії формування підземних вод України. Розробив метод структурно-гідрогеологічного аналізу.

95 років від дня народження Пауля Кереса (1916-1975), естонського шахіста, міжнародного гросмейстера (1950), претендента на світову першість, учасника матч-турніру 1948 року на звання чемпіона світу, заслуженого майстра спорту (1948). Учасник 70 міжнародних турнірів, переможець понад двадцяти.

75 років від дня народження Георгія Дмитровича Алексідзе (1941-2008), грузинського артиста балету, хореографа, народного артиста Грузії, завідувача кафедри балетмейстерського факультету Академії російського балету ім. А.Я. Ваганової (Санкт-Петербург). Син відомого грузинського режисера Дмитра Олександровича Алексідзе (1910-1984), який у 1965-1970 рр. жив і працював у Києві.

75 років від дня народження Джона Уокера (1941), англійського хіміка, лауреата Нобелівської премії з хімії (1997; спільно з американцем Полом Боєром). Розкрив ферментативний характер синтезу аденозинтрифосфату (АТФ) у клітині.

Роковини смерті:

73 роки від дня смерті Николи Тесли (1856-1943), сербського фізика, винахідника у галузі електротехніки і радіотехніки. У 1888 році дав опис (незалежно від італійського вченого Г. Ферраріса) явища обертового магнітного поля. Розробив багатофазні електричні машини і схеми розподілу багатофазних струмів, у 1891 створив високочастотні трансформатор і електромеханічний генератор. У 1896–1904 рр. досліджував можливість передачі сигналів і енергії без проводів.

70 років з дня смерті Адама Дідура (1874-1946), польського співака (високий бас, баритон). Співав у найвідоміших театрах світу; у 1914-1932 рр. – у Метрополітен-опера (Нью-Йорк).

5 років тому пішла з життя Михайлина Хомівна Коцюбинська (1931-2011), український літературознавець, перекладач. Михайлина Коцюбинська - племінниця класика української літератури Михайла Коцюбинського. Досліджувала творчість Т. Шевченка, П. Тичини, літераторів-шістдесятників, що зазнали репресій. Тривалий час (1971-1988) її праці не друкувалися, Коцюбинську звинувачували в «політичній незрілості» та «ідейних помилках». Упорядкувала першу видану в Україні книжку Василя Стуса – збірку поезій «Дорога болю» (1990). Останнім часом працювала над 10-томним виданням творів В’ячеслава Чорновола.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-