14 листопада. Пам’ятні дати

14 листопада. Пам’ятні дати

Укрінформ
Сьогодні Всесвітній день боротьби з діабетом – одним із найпоширеніших захворювань у світі.

Уперше цей Всесвітній день був проведений IDF (Міжнародною діабетичною федерацією) і ВООЗ (Всесвітньою організацією охорони здоров’я) 14 листопада 1991 року для координації боротьби з цукровим діабетом у всьому світі. З 2007 року Всесвітній день боротьби з діабетом проводиться під егідою ООН. Дата обрана не випадково – 14 листопада день народження Фредеріка Бантинга, канадського фізіолога, котрий відкрив (спільно з Джоном Маклеодом) гормон інсуліну, за що отримав у 1923 році Нобелівську премію з фізіології та медицини. Це відкриття врятувало і продовжує рятувати життя мільйонів людей. Метою Всесвітнього дня боротьби з діабетом є підвищення поінформованості про діабет – не тільки про кількість хворих, але і про те, яким чином можна запобігти розвитку цієї небезпечної хвороби. Цукровий діабет входить до трійки захворювань, які найчастіше спричиняють інвалідизацію населення та смерті (після атеросклерозу і раку). За даними ВООЗ, цукровий діабет збільшує смертність у 2-3 рази і суттєво скорочує тривалість життя. Станом на сьогодні в усьому світі зареєстровано близько 200 млн випадків захворювань на цукровий діабет, проте реальна кількість хворих майже у 2 рази більша (не враховані особи з легкою формою, яка не потребує медикаментозного лікування). При цьому захворюваність щорічно збільшується в усіх країнах на 5-7%, а кожні 12-15 років – подвоюється. Як наслідок, катастрофічне зростання кількості хворих набуває характеру неінфекційної епідемії. Цукровий діабет характеризується стійким підвищенням рівня глюкози у крові, може виникнути у будь-якому віці і продовжуватися протягом усього життя. Чітко прослідковується спадкова схильність, однак реалізація цього ризику залежить від дії багатьох факторів, серед яких лідирують ожиріння та гіподинамія. Розрізняють цукровий діабет 1 типу  (інсулінозалежний) і цукровий діабет 2 типу (інсулінонезалежний). Катастрофічне зростання захворюваності пов’язане з цукровим діабетом 2 типу, частка якого становить понад 85% всіх випадків.

Події дня:

45 років тому (1970) Генеральна конференція ЮНЕСКО прийняла Конвенцію про заходи, спрямовані на заборону та запобігання незаконному ввезенню та передачі права власності на культурні цінності. Україна ратифікувала цей документ 10 лютого 1988 року.

Ювілеї дня:

250 років від дня народження Роберта Фултона (1765-1815), американського винахідника, конструктора першого в світі колісного пароплава «Клермонт» (1807).

210 років від дня народження Фанні Мендельсон (1805-1847), німецької співачки, піаністки і композиторки, сестри композитора Фелікса Мендельсона. Її голосом захоплювався Ґете, навіть присвятив їй вірш (1827). У 1829 Фанні вийшла заміж за берлінського художника Вільгельма Гензеля, народила сина. В 1839–1840 подорожувала з родиною Італією. Виступала з недільними концертами, виконуючи музику Баха, Моцарта, Бетховена, а також твори брата. Фанні Мендельсон стала автором трьох органних прелюдій (1829), драматичної п’єси для сопрано й оркестру «Геро й Леандр» (1832), фортепіанного й струнного квартетів, декількох кантат, вокальних творів на вірші Ґете, Гейне, Ленау, Ламартіна й інших поетів-романтиків, ліричних п’єс для фортепіано, серед яких найбільш відомий цикл із 12 мініатюр «Рік» (1841). Разом з Кларою Шуман і Луїзою Фарранк, Фанні Мендельсон – найбільш відома серед жінок-композиторів XIX ст. Видані її листи і щоденники, їй присвячено декілька романів-біографій.

175 років від дня народження Клода Моне (1840-1926), французького живописця, одного з засновників імпресіонізму. Найвідоміші твори: «Враження. Схід сонця», «Вокзал Сен-Лазар», «Скелі в Бель Іль», «Бульвар Капуцинок у Парижі», «Руанський собор опівдні». Моне був першим з художників-імпресіоністів що досяг успіху і єдиним з них, хто побачив, як цей успіх перетворився у справжній тріумф. Щоправда, наприкінці свого життя Моне довелося почути й чимало різкої критики на свою адресу з боку молодого покоління митців. В одному зі своїх останніх листів Моне писав: «Я завжди відчував якийсь підсвідомий жах перед теоріями… єдина моя чеснота полягає в тому, що я писав безпосередньо з натури, намагаючись передати свої враження від найшвидкоплинніших ефектів, і мені прикро, що я є причиною назви, даній групі, більша частина якої зовсім не була імпресіоністами». Клод Моне традиційно входить у п’ятірку найдорожчих художників світу. Його полотно «Ставок з водяними ліліями», написане Моне у 1919 році, є найдорожчою картиною цього майстра. У 2008 році на аукціоні Christie`s в Лондоні ця картина була продана за рекордні 80 млн дол. США.

130 років від дня народження Соні Делоне (справжнє ім’я – Сара Єліївна Штерн; 1885-1979), французької художниці, засновниці (разом з художником Р. Делоне) «орфізму» - одного з ранніх варіантів абстрактного живопису. Народилася на Полтавщині. Відома представниця мистецького напряму арт-деко (футуризм, орфізм, симультанізм). Окрім полотен, створювала також ескізи для мозаїк та вітражів, займалася керамікою, книжковою графікою, текстильним дизайном. Стала першою художницею, яка мала персональну виставку в Луврі (1964). Автор спогадів про Г. Аполлінера, П. Пікассо, М. Жакоба, Ф. Леже, Ж. Брака, О. Екстер, О. Архипенка та ін.

115 років від дня народження Аарона Копленда (1900-1990), американського композитора, піаніста, диригента і педагога, одного з основоположників сучасної американської композиторської школи. Справив величезний вплив на творчість Леонарда Бернстайна (Бернстайн-диригент був кращим інтерпретатором коплендівських творів). У 1928–1931 роках композитор вів так звані Коплендівські концерти, на яких пропагував музику молодих американських композиторів, у 1932–1933 керував Фестивалем сучасної музики, на якому виступав у якості піаніста, диригента і педагога. На президентських виборах 1936 року Копленд підтримав комуністичну партію, хоча й не був комуністом; його взяло на гачок ФБР, у 50-х він потрапив до «Чорного списку» Голлівуда. Саме тоді Копленд відкрив для себе Веберна і Булеза, зацікавився серійною технікою, але разом із тим продовжував писати у неокласичній манері. На початку 1970-х композитор захворів на хворобу Альцгеймера і припинив писати музику; втім, у якості диригента виступав до 1983 року. Аарон Копленд є лауреатом Пулітцерівської премії (1945), премії Нью-Йоркської музичної критики (1945 і 1947), нагороджений Національною медаллю США в царині мистецтв (1986).

85 років від дня народження Льва Михайловича Полюги (1930-2012), українського мовознавця. Коло наукових інтересів науковця охоплює проблеми історії української мови, лексикографії, лексикології, стилістики, мови творів Івана Франка. Співавтор «Словника української мови ХVІ – першої половини ХVІІ ст.» (1994-2000).

30 років від дня народження Томаса Вермалена (1985), бельгійського футболіста, центрального захисника клубу «Барселона» (Іспанія) та збірної Бельгії. Грав за голландський «Аякс» та лондонський «Арсенал». З 2014 року виступає за іспанську «Барселону» (перейшов за 19 млн євро). За національну збірну Бельгії Томас Вермален дебютував у матчі проти команди Люксембургу 1 березня 2006 року. В 2008 році разом із збірною взяв участь в Олімпійських іграх у Пекіні.

Роковини смерті:

60 років з дня смерті Роберта Еммета Шервуда (1896-1955), американського драматурга, журналіста, історика. Працював у редакції деяких американських журналів, редактором щотижневика «Лайф». Перші ж п’єси Шервуда супроводжувалися великим комерційним успіхом, що пояснювалося їхньою яскравою сценічністю, рівнянням на популярні зразки європейської мелодрами. Серед його найвідоміших п’єс «Дорога на Рим», «Міст Ватерлоо», «Побачення у Відні», «Закаменілий ліс». Одним з найвищих досягнень Шервуда-драматурга стала історична хроніка «Ейб Лінкольн в Іллінойсі», де змальовується еволюція майбутнього президента США, його поступове перетворення з несміливого провінційного чоловіка в людину, котра переймається долею усієї країни. Під час Другої світової війни Шервуд відійшов від драматургії, надаючи перевагу публіцистиці (а також працював у якості одного зі співробітників Білого дому). Після війни Шервуд написав, засновану на величезному фактичному матеріалі, роботу «Рузвельт і Гопкінс очима очевидця», за яку він отримав Пулітцерівську премію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-