24 жовтня. Пам’ятні дати

24 жовтня. Пам’ятні дати

Укрінформ
Цього дня 70 років тому набрав чинності Статут ООН - універсальної міжнародної організації, діяльність якої спрямована на забезпечення міжнародної безпеки і миру.

Сьогодні День Організації Об’єднаних Націй. 70 років тому (1945) цього дня набрав чинності Статут ООН, підписаний 26 червня 1945 року в Сан-Франциско. Організація Об’єднаних Націй офіційно з’явилася на світ з моменту ратифікації цього засадничого документа більшістю його учасників, зокрема й п’ятьма постійними членами Ради Безпеки. Як відомо, ООН – універсальна міжнародна організація, діяльність якої спрямована на забезпечення міжнародних безпеки і миру; вона організовує співпрацю і підтримує розвиток приязних відносин між державами. Фундаментальними принципами організації є суверенна рівність держав, невтручання у їхні внутрішні справи, розв’язування суперечностей мирним шляхом, дотримання державами міжнародних зобов’язань, колективна участь членів організації в операціях ООН. Серед 51 держави-засновниці ООН була й Україна. День ООН відзначається з 1948 року. В 1971 році Генеральна Асамблея ООН рекомендувала державам-членам відзначати цей день як державне свято. Виступаючи на церемонії з нагоди 70-річчя підписання Статуту ООН у Сан-Франциско 26 червня 2015 року, Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун зазначив: «Організація Об’єднаних Націй – це надія і дім для всього людства, а Статут – наш компас». Сьогодні, в ознаменування 70-ї річниці ООН понад 200 знаменитих будівель, музеїв, мостів, монументів та інших архітектурних пам’яток світу будуть підсвічені блакитним світлом. Акція відбудеться майже у 60 країнах світу в рамках всесвітньої кампанії святкування 70-річчя ООН. Блакитний – офіційний колір Організації Об’єднаних Націй. Учасниками акції стануть Едінбурзький замок і Вестмінстер-холл (Великобританія), стародавнє місто Петра (Йорданія), Державний Ермітаж і Петропавлівська фортеця у Петербурзі (Росія), Великі Піраміди в Гізі (Єгипет), хмарочос Емпайр-стейт-білдінг у Нью-Йорку (США), Пізанська башта (Італія) статуя Христа в Ріо-де-Жанейро (Бразилія), Сіднейський оперний театр (Австралія), Телевізійна башта Токіо (Японія), палац Альгамбра (Іспанія) та багато інших історичних об’єктів світу. Акція широко висвітлюватиметься в соціальних мережах Instagram, Facebook, Twitter, Weibo, Flickr тощо. Фотографії та відео, підсвічених блакитним світлом визначних пам’яток з усього світу, будуть також доступні на мультимедійних ресурсах ООН.

Всесвітній день боротьби з поліомієлітом (World Polio Day). Відзначається з 2012 року з ініціативи міжнародної неурядової нерелігійної та неполітичної благодійної організації Ротарі (Rotary International) і під егідою Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Дата цього міжнародного дня була обрана не випадково – 24 жовтня 1914 року народився Джонас Солк, американський епідеміолог і вірусолог, котрий розробив першу вакцину проти поліомієліту – дитячого спинномозкового паралічу. Поліомієліт є високозаразною інфекційною хворобою, яка викликана вірусом поліомієліту. Вірус вражає нервову систему і може призвести до паралічу або навіть смерті протягом декількох годин. Ліків від поліомієліту не існує. Імунізація є єдиним способом захисту від хвороби. Безпечні та ефективні вакцини існують, і вони дуже важливі для захисту дітей від поліомієліту. Щеплення проводиться кілька разів та захищає дитину на все життя. З 1988 року кількість випадків захворювання поліомієлітом у світі зменшилась на понад 99%, і на сьогодні лише в трьох країнах триває епідемічна передача вірусу. Ендемічними залишаються Нігерія, Пакистан і Афганістан. В 1994 році Південна і Північна Америка стали першими територіями вільними від поліомієліту. Через шість років лікарям і вченим вдалося офіційно ліквідувати захворювання ще в 36 країнах Тихоокеанського регіону, включно з Китаєм і Австралією, а ще два роки по тому з зони ризику вийшла і Європа, перемігши  поліомієліт у 2002 році. Попри те, що ця небезпечна хвороба майже переможена, час від часу виникають вогнища захворювання. ВООЗ зазначає, що цілковита ліквідація цієї хвороби у найближчі п’ять років дозволить зекономити понад 40 мільярдів доларів США. Допоки у світі залишатиметься хоча б одна інфікована дитина, ризику зараження поліомієлітом піддаватимуться діти в усіх країнах. Україна є однією з небагатьох країн світу з високим ризиком спалаху поліомієліту у зв’язку з низьким охопленням дітей імунізацією. Потужне лобіювання проти вакцинації, скептицизм та дезінформація населення про щеплення в Україні є одними з причин швидкого зниження охоплення імунізацією. За даними опитування ЮНІСЕФ, лише 46% населення позитивно ставиться до імунізації. Це вже призвело до спалахів інфекційних захворювань останнім часом в Україні, таких як кір, краснуха, кашлюк, епідемічний паротит (свинка), а віднедавна до них додався ще й поліомієліт (як відомо, у вересні МОЗ України оголосило про спалах поліомієліту на Закарпатті).

Національне свято Республіки Замбія – День Незалежності (1964).

Події дня:

220 років тому (1795) у Петербурзі Австрією, Прусією і Росією була підписана конвенція про третій поділ Речі Посполитої.

130 років тому (1885) у Львові галицькими народовольцями під керівництвом Ю. Романчука було створено організацію «Народна Рада».

70 років тому (1945) був створений Міжнародний суд – головний судовий орган ООН.

Ювілеї дня:

130 років від дня народження Григорія Семеновича Кожушка (1880–1924), українського кобзаря. Родом з Сумщини. Закінчив школу для сліпих у Харкові. Навчався у відомого кобзаря Степана Пасюги. В репертуарі Кожушки були українські народні думи, історичні (про Морозенка, Байду, Нечая, Залізняка), соціально-побутові, ліричні й жартівливі народні пісні, пісні на слова Т. Шевченка та власні твори. Разом з іншими кобзарями виступав у Петрограді, Москві, Катеринославі. Виконавське мистецтво Кожушки високо оцінювали Олена Пчілка, Д. Яворноцький.

115 років від дня народження Давида Львовича Талмуда (1900-1973), вітчизняного фізико-хіміка. Народився в м. Єлисаветград (нині м. Кіровоград). Автор оригінальних досліджень у галузі фізичної хімії поверхневих шарів та колоїдної хімії. Співавтор (спільно з С.Є. Бреслером) теорії будови глобулярної макромолекули білка та сил, які діють у ній. Особливе значення мають дослідження вченого про будову білків.

90 років від дня народження Лучано Беріо (1925-2003), італійського композитора-експериментатора, диригента, одного з лідерів музичного авангарду. Викладав у Джульярдському коледжі в Нью-Йорку. Засновник студії електронної музики на Міланському радіо. У своїх творах використовував засоби кіномонтажу, радіотеатру і, навіть, мас-культури. Яскравий тому приклад – знаменитий шедевр Беріо «Sinfonia» (один із знакових музичних творів ХХ століття), де композитор примусив добряче попрацювати відомий своїми джаз-переспівами Баха гурт Swingle Singers і Нью-Йоркський філармонійний оркестр. Симфонія написана в 1968 році, одна з її частин присвячена Мартіну Лютеру Кінгу, а в інша являє собою колажну структуру з величезною кількістю музичних пластів. Там є все, що завгодно: зокрема і «Проповідь Антонія Падуанського рибам» Малера, а також уривки з Беккета, Джойса, телефонних розмов, книги Леві-Стросса «Сире і варене» і навіть лозунги протестуючих студентів – усе це говориться, декламується, часом і співається. До речі, Swingle Singers італійський композитор присвятив декілька творів, зокрема сюїту «А - Роне» (A-Ronne; 1974) і оперу «Ніщо» (1996), поставлену в «Ла Скала».

30 років від дня народження Вейна Марка Руні (1985), відомого англійського футболіста ірландського походження, капітана футбольного клубу «Манчестер Юнайтед» та збірної Англії. Виступає на позиції нападаючого. Багатьма визнається кращим англійським футболістом свого покоління. Руні вже у 10-річному віці виступав за молодіжну збірну «Евертона», а в 2002 році дебютував в основному складі команди. Влітку 2004 року футболіст перейшов до «Манчестера Юнайтеда» за 25,6 млн фунтів. Відтоді він виграв п’ять чемпіонських титулів Прем’єр-ліги, Лігу чемпіонів УЄФА і два Кубка Футбольної ліги. Також ставав володарем відзнак «Гравець року за версією футболістів ПФА» і «Футболіст року за версією Асоціації футбольних журналістів» у 2010 році. Вейн Руні займає третє місце у списку кращих бомбардирів «Манчестер Юнайтед» за всю історію, забивши за команду 233 голи. У 2003 році дебютував за збірну Англії. Зіграв на двох чемпіонатах Європи (2004 і 2012) і трьох чемпіонатах світу (2006, 2010 і 2014). Руні входить до п’ятірки найвисокооплачуваніших футболістів світу з річним доходом понад 17 млн фунтів, включно з прибутками від спонсорських контрактів. Два роки тому Руні був визнаний найбагатшим футболістом Англії, маючи у своєму активі 45 млн фунтів. 8 вересня 2015 року в матчі зі збірною Швейцарії Руні забив свій 50-й гол за збірну і став кращим бомбардиром в історії національної команди, побивши таким чином рекорд Боббі Чарльтона (49 голів), який протримався 45 років.

Роковини смерті:

290 років з дня смерті Алессандро Скарлатті (1660-1725), італійського композитора, фундатора і найбільшого представника неаполітанської оперної школи. Автор понад 125 опер,  600 кантат, ораторій та інших творів. Працював у Римі, Флоренції, Неаполі. Був придворним капельмейстером шведської королеви Христини, капельмейстером у багатьох театрах. Останні роки життя провів у Неаполі, де викладав у консерваторії. Його син – Джузеппе Доменіко Скарлатті – видатний італійський композитор, органіст, клавесиніст.

10 років з дня смерті Рози Паркс (1913-2005), активістки боротьби афроамериканців за свої громадянські права. В 1955 році у місті Монтгомері (шт. Алабама) відбувся інцидент, який став поштовхом до початку боротьби афроамериканців за свої громадянські права. Роза Паркс відмовилась поступатися місцем в автобусі білому чоловікові, її арештували. У відповідь був організований масовий бойкот автобусних перевезень жителями міста, 70 % якого були афроамериканці. Саме тоді всій країні стало відоме ім’я Мартіна Лютера Кінга, котрий був керівником цього бойкоту. Згодом Верховний Суд США вимушений був визнати сегрегацію місць у громадському транспорті такою, що суперечить конституції країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-