Черговий

Черговий "гумконвой" із РФ знову напівпорожній. І знову з порушеннями

Укрінформ
Російська сторона традиційно в односторонньому порядку провела сьогодні оформлення чергового, вже 42-го «гуманітарного конвою» на окуповані території Донбасу.

Як зазначає Державна прикордонна служба України, у період з 6.35 до 7.10 через російські пункти пропуску «Донецьк» та «Матвєєв Курган» на в’їзд в Україну прибуло дві колони «гумконвою» у складі 100 автомобілів, які перевозили продукти харчування.

"Оскільки переміщення «гуманітарної допомоги» відбувалося з грубим порушенням норм міжнародного та вітчизняного законодавства і погоджених з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста модальностей, контроль українською міжвідомчою групою здійснювався лише шляхом візуального спостереження без виконання контрольних функцій. Усі вантажівки були майже напівпорожні", - наголосили у ДПСУ.

У свою чергу Державна прикордонна служба України щоразу рекомендує російській стороні направляти «гуманітарні конвої» через офіційно діючі пункти пропуску на ділянках, наприклад Харківської чи Луганської областей. Та російська сторона постійно ігнорує ці пропозиції, грубо порушуючи вітчизняне й міжнародне законодавство і направляючи гуманітарні вантажі на тих ділянках кордону, які залишаються тимчасово неконтрольовані.

Нагадаємо, раніше МНС Росії заявило, що вантаж "гумконвою" пройшов митне оформлення в суворій відповідності з міжнародним законодавством.

Загалом упродовж 2014 - 2015 років в Україну в'їхали 42 «гуманітарні конвої» у кількості 4773 автомобілі. З них, у відповідності до українського та міжнародного законодавства оформлено та передано під контроль представникам МКЧХ лише 34 автомобілі. Також українською зведеною прикордонно-митною групою здійснено візуальне спостереження без виконання контрольних функцій за 4130 автомобілями. Ще 609 транспортних засобів перетнули державний кордон без оформлення та візуального спостереження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-