Виборні проблеми: в ОПОРІ кажуть, що кандидати не знають законів

Виборні проблеми: в ОПОРІ кажуть, що кандидати не знають законів

Укрінформ
Системних проблем чи зловживань під час реєстрації кандидатів на місцевих виборах 2015 року не зафіксовано.

Є певні проблеми, пов’язані з необізнаністю з виборчим законодавством самих кандидатів. Про це заявив аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Неберикут на прес-конференції в Укрінформі.

"Процес реєстрації не супроводжувався якимись системними проблемами чи зловживаннями, допущеними з боку виборчих комісій чи самих кандидатів", - сказав Неберикут.

Однак, за його словами, зафіксовано проблему необізнаності з виборчим законодавством самих кандидатів, зокрема, довільного трактування окремих норм законодавства. Наприклад, пакети документації від партій готувалися з помилками або не в повному обсязі, що як наслідок потягнуло за собою відмову в реєстрації.

"У нас в усіх регіонах спостерігалися випадки, коли відбувалася відмова кандидатам і партіям. Коли в автобіографії не було зазначено відомості про громадську роботу або, наприклад, неналежним чином відбувалося внесення грошової застави", - додав він.

Фіксували експерти також недотримання норми законодавства про можливість одночасного балотування, коли кандидат балотувався на посаду міського чи селищного голови як самовисуванець, а одночасно в обласну раду - від партії.

"Була також велика кількість відмов, що суперечливі за своєю суттю. Вони логічно оскаржувалися суб'єктами виборчого процесу і в більшості випадків оскаржувалися успішно. Водночас, є конфліктні ситуації, які досі залишаються невирішеними. Найбільш резонансна ситуації по Слов'янській територіальній виборчій комісії: ЦВК достроково припинила повноваження цієї ТВК на тій підставі, що вона не зареєструвала кандидата на міського голову від Опозиційного блоку. Було відповідне рішення суду, що комісія діяла дійсно незаконно. Нині скликаний новий склад ТВК, але він знову ж таки не вирішив проблему, що існувала до цього, тобто не зареєстрував цього кандидата. Але немає тенденції нереєстрації Опозиційного блоку по якихось інших регіонах", - наголосив Неберикут.

За кількістю кандидатів на виборах обласних, районних, міських рад, а також міських голів лідирує партія "Блок Петра Порошенка "Солідарність", яка делегувала майже 28 тис. осіб, додав аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев.

При цьому, Клюжев зауважив, що доказом певного намагання потенційних переможців на місцевих виборах дистанціюватися від політичних партій свідчить статистика щодо участі позапартійних осіб. Так, більшість кандидатів на посаду міських голів, а це 55%, не належать до жодної політичної сили. 79% кандидатів-самовисуванців є позапартійними.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-