У ЦВК кажуть, що Опоблоку в Харкові незаконно відмовили у реєстрації

У ЦВК кажуть, що Опоблоку в Харкові незаконно відмовили у реєстрації

Укрінформ
Центральна виборча комісія скасувала постанову Харківської обласної виборчої комісії щодо відмови в реєстрації кандидатів у депутати облради від «Опозиційного блоку» та зобов'язала її до 8 жовтня повторно розглянути документи щодо реєстрації кандидатів у депутати від цієї політичної сили.

За відповідне рішення проголосувало 12 із 14 членів ЦВК, проти виступив один, один утримався, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначили в Центрвиборчкомі, Харківська обласна виборча комісія обгрунтувала прийняття рішення про відмову в реєстрації кандидатів у депутати облради від «Опозиційного блоку» тим, що був порушений термін подачі документів, порядок висування, було виявлено невідповідність поданих документів вимогам чинного законодавства та відсутність документів про грошову заставу. Вивчивши пояснення Харківського облвиборчкому, ЦВК дійшла висновку про його необгрунтованість відповідно до норм чинного законодавства.

У зв'язку з цим, Центрвиборчком скасував постанову Харківської обласної виборчої комісії від 1 жовтня цього року № 77 «Про відмову в реєстрації кандидатів у депутати Харківської обласної ради, включених до виборчого списку кандидатів у депутати регіональної організації політичної партії «Опозиційний блок» у Харківській області на виборах депутатів Харківської обласної ради 25 жовтня 2015 року».

Цим же рішенням ЦВК зобов'язала Харківську обласну виборчу комісію у строк до 8 жовтня включно вирішити питання щодо реєстрації кандидатів у депутати Харківської облради в багатомандатному виборчому окрузі, включених до виборчого списку «Опозиційного блоку».

У ході обговорення заступник голови ЦВК Андрій Магера зауважив, що не підтримуватиме рішення Центрвиборчкому про скасування постанови Харківської обласної виборчої комісії щодо відмови в реєстрації кандидатів від «Опозиційного блоку» у зв'язку з тим, що, на його думку, дійсно наявною є відсутність документів про грошову заставу. Він пояснив це тим, що у квитанції про грошову заставу значиться не місцевий осередок партії, а фізична особа. Як приклад, Магера навів парламентські вибори, коли ЦВК відмовляла в реєстрації партій у випадку зазначення у квитанції не партії, як суб'єкта внесення застави, а фізичної особи.

У свою чергу голова ЦВК Михайло Охендовський наголосив, що не варто порівнювати вибори народних депутатів із місцевими, адже вони відбуваються за різними законами.

«Зараз ми з вами знаходимось у процесі підготовки місцевих виборів, які відбуваються на підставі іншого закону (ніж парламентські вибори - ред.), і суб'єктами цього виборчого процесу, на відміну від політичних партій на виборах народних депутатів, є місцеві організації політичних партій, а не самі партії. У багатьох випадках такі місцеві організації не є юридичними особами, вони можуть не мати рахунків у банківських установах, і цілком зрозуміло, що грошова застава в такому випадку від місцевих організацій політичних партій може бути сплачена іншою особою за дорученням відповідних місцевих організацій політичних партій», - підкреслив Охендовський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-