Дискусію про дивізію «Галичина» мають вести історики, а не пропагандисти і політтехнологи - «круглий стіл»

Дискусію про дивізію «Галичина» мають вести історики, а не пропагандисти і політтехнологи - «круглий стіл»

Укрінформ
Українці не повинні кидати жодного каменя в жодного вояка ІІ Світової війни.

Про це заявив академік Ігор Юхновський під час «круглого столу» у понеділок на тему: «Стереотипи та міфи про дивізію «Галичина»: минуле і сьогодення» у рамках проекту «Історичні діалоги» у Львівській обласній раді, повідомляє відділ інформації та зв'язків з громадськістю облради.

«Про будь-які процеси треба говорити в історичному контексті. Також і про творення дивізії «Галичина» треба говорити, враховуючи ту історичну і політичну ситуацію, яка була на Галичині в цей конкретний період. Галичина ніколи не була в складі Росії, за винятком короткого часу перед війною, коли Німеччина та Росія поділили Польщу, і радянська влада розпочала на Галичині масові репресії й депортації. Тому німців тут вітали, як визволителів. Українці намагалися створити свої збройні формування, щоб боротися за власну державу. Але Гітлер був проти. Ситуація змінилася, коли німці почали програвати війну. Українці були переконані, що Радянський союз і Німеччина знекровлять себе, і тоді в них буде шанс здобути свою державу», - зазначив академік Юхновський.

«Дивізійники - дуже чесні і порядні люди, які завжди мріяли про Україну і хотіли повернутися на українську землю. Ми не повинні кидати жодного каменя в жодного вояка ІІ Світової війни», - додав Юхновський.

Упорядник книги «Дивізія «Галичина» в запитаннях і відповідях» Ярослав Сватко зазначив, що всі формування Ваффен-СС - це військові підрозділи, які брали участь лише у бойових діях, тому жоден судовий процес не довів їх причетність до військових злочинів. «Дивізійники були чесними солдатами, які виконували свій обов'язок. Про це свідчать нагороди, якими відзначені дивізійники», - наголосив Сватко.

У свою чергу кандидат історичних наук, президент благодійного фонду «Літопис УПА» Микола Посівнич зазначив: «Дивізійники увійшли в історію не стільки як учасники ІІ Світової війни, а й як організована структура українців за кордоном. Там їх зброєю стало слово: друковане слово, виховання молоді, творення громадських організацій».

«Сьогодні Росія намагається «відбілити» Сталіна і сталінізм, натомість демонізувати всіх, хто цьому опирається. Сьогодні будь-які дії непокори Кремлю розцінюються як фашизм. Сталін і Гітлер - злочинці, на чиїх руках кров мільйонів вбитих і закатованих. Але ми повинні розмежовувати відповідальність злочинних режимів і простих солдатів, які опинилися в окопах», - зазначив депутат обласної ради Андрій Холявка.

«Мене засудили до вищої міри покарання, а потім замінили на 25 років ув'язнення. За зраду «родіни». Якої? Адже я народився в Польщі і радянським громадянином не був. Я просто воював за незалежну Україну», - розповів колишній кулеметник дивізії «Галичина» Леонід Муха.

Українське минуле вимагає дискусій. І ці дискусії мають вести історики, а не пропагандисти і політтехнологи - такий був підсумок «круглого столу».

Його учасники наголошували, що для того, щоб дивізія перестала бути об'єктом російської пропаганди, необхідно більше проводити подібних «круглих столів» та наукових конференцій. Особливо це важливо робити зараз, коли Росія маніпулює історією і намагається узурпувати право говорити від імені всіх ветеранів. Адже для Росії ця війна не завершена, вона просто перейшла в інформаційне поле.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-