В Одесі провели перфоманс до роковин депортації кримських татар

В Одесі провели перфоманс до роковин депортації кримських татар

Фото
Укрінформ
В Одесі в суботу, 18 травня, у 80-ті роковини депортації кримських татар на залізничному вокзалі провели театралізовану виставу, в якій відображені події 1944 року.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Актори Одеського академічного музично-драматичного театру імені В. Василька продемонстрували події депортації кримських татар 44-року. Також на колії вивели копію вагона, в якому вивозили населення, аби показати, в яких жахливих умовах перевозили людей. Наприкінці заходу присутні вшанували памʼять загиблих та депортованих.

В Одесі до роковин депортації кримськотатарського народу провели перфоманс на залізничному вокзалі / Фото: Ніна Ляшонок. Укрінформ

«Геноцид з боку Росії не зупиняється і ми маємо пам’ятати Голодомор 30-х років, ми маємо пам’ятати «Розстріляне відродження», ми маємо пам’ятати геноцид і депортацію, ми маємо пам’ятати Бучу, Ірпінь та Маріуполь. Ми бачимо різні форми геноциду від однієї країни, від різних людей, які її очолювали. Фантазія у того людожера велика. «Розстріляне відродження» - це той сценарій, який може повторитися, якщо не дати відсіч. Ми повинні набиратись сил щоб чинити спротив», - розказав голова організації «Кримські татари Одещини» Февзі Мамутов.

Читайте також: МЗС України у роковини депортації кримських татар закликало світ посилити тиск на Росію

Расім Акієв пережив депортацію, коли йому було 4 роки.

«Вмирали як мухи тоді. Вмирали прямо у вагонах. В них і народжували жінки. Тіла загиблих викидали з вагонів, навіть не зупиняючи потяг. Викидали дітей. Нас привезли до Узбекистану, там інший клімат, люди вмирали від спеки та голоду. Коли підходиш до такого вагону, відчуваєш жах та біль. Кожен представник нашого народу відчуває це на генетичному рівні, навіть якщо сам цього не пережив. Зараз моє серце плаче, я згадує пережите. Ми передаємо цю історію своїм дітям та онукам, щоб пам’ятали», - згадує чоловік.

Як повідомляв Укрінформ, у суботу, 18 травня, в Україні відзначають День боротьби за права кримськотатарського народу та вшановують пам'ять жертв геноциду кримських татар з нагоди 80-х роковин трагедії їх масової депортації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-