У Києві викрили директора компанії, що «наварила» 67 мільйонів на продажу електрики

У Києві викрили директора компанії, що «наварила» 67 мільйонів на продажу електрики

Укрінформ
Директора приватного товариства підозрюють у продажу електроенергії установам Державного агентства водних ресурсів за завищеними цінами, внаслідок чого державному бюджету завдані збитки у розмірі 67 млн грн.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Київська міська прокуратура.

За процесуального керівництва прокурорів Подільської окружної прокуратури Києва повідомили про підозру директору приватного товариства у заволодінні коштами державного бюджету України в особливо великих розмірах в умовах воєнного стану (ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України).

Встановлено, що у період 2021-2022 років одна з установ Державного агентства водних ресурсів уклала договір з київським підприємством на постачання електроенергії для забезпечення дніпровською водою потреб населення, промисловості, на зрошення земель в Дніпропетровській, Полтавській, Харківській областях, а також виконання санітарно-компенсаційних попусків у річці Сіверський Донець для підтримання нормального еколого-гідрологічного режиму.

Читайте також: Судитимуть посадовців Київводоканалу у справі про завдання збитків на ₴67 мільйонів

Директор приватного товариства закуповував електроенергію на Українській енергетичній біржі за ринковою ціною та надалі за вдвічі завищеною вартістю реалізовував її на об’єкт установи Державного агентства водних ресурсів, попередньо домовившись про угоду з представниками держустанови.

Згодом різницю отриманих коштів перераховували на рахунки суб’єктів господарювання з ознаками фіктивності, здійснюючи такі платежі без формування ПДВ, з метою невідображення в податковій звітності та маскування своєї злочинної діяльності перед контролюючими органами.

Потім кошти переводились у готівку та передавались підозрюваному за вирахуванням декількох відсотків за послуги конвертації.

Читайте також: Збитки на ₴475 мільйонів: САП завершила розслідування махінацій на Волинській митниці

Проведені товарознавча та економічна експертизи встановили завдання збитків державі в сумі майже 67 млн грн.

Підозрюваному обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 1 млн грн.

Слідство у кримінальному провадженні триває, встановлюється причетність до вчиненого злочину службових осіб Держводагентства.

Як повідомляв Укрінформ, Національне антикорупційне бюро України і Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування справи про заволодіння під час воєнного стану електроенергії приватного акціонерного товариства "НЕК "Укренерго" та легалізації отриманих від її продажу 716 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-