До 10 років засудили колаборанта з Київщини, який видавав себе за ченця і освячував російські танки

До 10 років засудили колаборанта з Київщини, який видавав себе за ченця і освячував російські танки

Укрінформ
Суд призначив 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна жителю Київської області, який під час боїв за столицю співпрацював з російськими загарбниками.

Як передає Укрінформ, про це повідомила Служба безпеки України.

Встановлено, що під час тимчасового захоплення селища Андріївка засуджений одягнув рясу монаха та прийшов на позиції російських військ, де запропонував свою допомогу у війні проти України.

Спочатку колаборант "розквартирував" у власному будинку підрозділ загарбницького угруповання РФ. У подальшому забезпечував російських військових продуктами харчування та давав їм адреси осель, які розграбовувати.

Також ворожий поплічник "освячував" колони російської бронетехніки, які їхали в напрямку передової, хоча насправді жодного відношення до релігійного середовища не мав.

Зловмиснику дозволено було вільно пересуватися територією громади та відвідувати штаб загарбників.

Після визволення району колаборант залишився в селищі, сподівався уникнути покарання, переховуючись у власному помешканні. СБУ викрила та затримала його у квітні 2022 року.

Суд визнав фігуранта винним за чч. 4, 6 ст. 111-1 (передача матеріальних ресурсів незаконним збройним чи воєнізованим формуванням держави-агресора; організація та проведення заходів політичного характеру у співпраці з державою-агресором) Кримінального кодексу України.

Покарання колаборанту призначене з урахуванням співпраці зі слідством.

Як додала в Телеграмі Київська обласна прокуратура, крім освячення ворожої техніки, так званий монах проводив ще й обряди хрещення російських військових.

Загарбники, яким він допомагав, ущент розбили Андріївку, знищивши там 60% інфраструктури. Унаслідок збройної агресії РФ село зазнало найбільших руйнувань порівняно з іншими населеними пунктами Макарівської об'єднаної територіальної громади.

Читайте також: Закуповував дрони для армії «ДНР»: у Львові колаборант отримав 12 років тюрми

Як повідомляв Укрінформ, до 11 років тюрми заочно засудили жителя Каховського району Херсонської області, який здавав російським загарбникам українських патріотів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-