Комітет Ради ухвалив перейменування Сєвєродонецька та ще 50 населених пунктів

Комітет Ради ухвалив перейменування Сєвєродонецька та ще 50 населених пунктів

Укрінформ
Комітет ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування ухвалив перейменування 51 населеного пункту.

Про це у Фейсбуці повідомив народний депутат, заступник голови комітету, голова підкомітету з питань деколонізації Роман Лозинський, передає Укрінформ.

"Сьогодні відбулося чергове засідання комітету, на якому ми перейменували 51 населений пункт - 7 міст і багато сіл", - сказав Лозинський.

Зокрема, як повідомив нардеп, місто Першотравенськ, що на Дніпропетровщині - матиме назву Шахтарське, Красноград (Харківщина) - Берестин, Первомайський (Харківщина) - Златопіль, Первомайськ (Луганщина) - Сокологірськ, Ватутіне (Черкащина) - Багачеве, Дружба (Сумщина) - Журавське, Сєвєродонецьк (Луганщина) - Сіверськодонецьк.

Читайте також: Від декомунізації до деколонізації: в Україні почалась нова хвиля перейменувань

Він нагадав, що у 2023 парламент ухвалив закон про деколонізацію, згідно з яким громади визначаються з назвами своїх населених пунктів, і подають свої пропозиції у Верховну Раду, яка узгоджує назву з Інститутом національної пам’яті і ухвалює відповідні рішення про перейменування.

Також Лозинський нагадав, що мешканцям перейменованих населених пунктів не потрібно змінювати документи, в яких значиться стара назва населеного пункту.

Читайте також: Бровари та Южне перейменують - комітет Ради схвалив нові назви для 5 міст й 104 сіл та селищ

"Всі документи чинні, не потрібно йти в ЦНАПи, перереєстровуватися, для юридичних осіб будь-які зміни в документах з часом будуть безкоштовними", - зазначив Лозинський.

Як повідомляв Укрінформ, закон «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» ухвалений Верховною Радою 21 березня 2023 року, набув чинності у липні 2023 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-