Бровари та Южне перейменують - комітет Ради схвалив нові назви для 5 міст й 104 сіл та селищ

Бровари та Южне перейменують - комітет Ради схвалив нові назви для 5 міст й 104 сіл та селищ

Укрінформ
У рамках деколонізації в Україні перейменують 5 міст і 104 села і селища, серед яких - Южне (на Порт-Аненталь), Павлоград (на Матвіїв) і Синельникове (на Ріднопілля).

Про це у Фейсбуці поінформував народний депутат, перший заступник голови Комітету ВР із питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Роман Лозинський, передає Укрінформ.

"Ми приймаємо рішення щодо перейменувань (населених пунктів - ред.). І сьогодні цих рішень було прийнято 109. 5 міст і 104 села/селища буде перейменовано в рамках деколонізації. Червоноград (буде перейменовано - ред.) у Шептицький, Южне - у Порт-Аненталь, Павлоград - у Матвіїв, Синельникове - у Ріднопілля, Бровари - у Броварі", - написав він.

За його словами, по селах громади активно залучалися до цього процесу.

"Вони пів року включалися, вели дискусії, так як закон дає (це - ред.) право громадам, приймали свої рішення і передавали їх на ВР. Серед 104 сіл та селищ таких більше половини. Але міста, на превеликий жаль, таким правом, яке дав їм закон, не скористалися", - розповів парламентарій.

Лозинський пояснив, що відповідне рішення щодо перейменування цих населених пунктів надалі буде прийматися у сесійній залі ВР.

Читайте також: Кремінь закликає перейменувати російськомовні назви дитсадків

"Уже незабаром ми очікуємо на фінальне рішення, яке буде приймати ВР у залі засідань необхідними для цього 226 голосами... Дуже важливо вичищати нашу країну від імперських російських радянських наративів, від усього того, що нам нав'язували сотнями років", - вважає він.

Як повідомлялося, Лозинський заявив, що Червоноград має змінити свою теперішню назву в рамках деколонізації на Шептицький.

Фото: Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-