На Харківщині затримали брата і сестру, які готували підрив залізничних ешелонів ЗСУ

На Харківщині затримали брата і сестру, які готували підрив залізничних ешелонів ЗСУ

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України викрила двох агентів воєнної розвідки РФ, які допомагали загарбникам готувати диверсію на стратегічних об’єктах Укрзалізниці в Харківській області.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

Ворожими поплічниками виявилися брат і сестра, які разом працювали в одному з комунальних закладів Ізюмського району.

Фігуранти розвідували маршрути руху військових ешелонів Збройних сил України на Лиманському напрямку. Найбільше їх цікавили вразливі ділянки переміщення рухомих складів, зокрема залізничні мости, шляхопроводи й автотунелі під коліями.

Також зловмисники встановлювали координати релейних шаф і трансформаторних підстанцій Укрзалізниці.

Зібрані відомості ворожі агенти мали передати своєму російському куратору у вигляді геолокацій критичної інфраструктури на Google-картах. На основі цієї інформації загарбники планували здійснити диверсію на залізничній лінії під час руху вантажного ешелону ЗСУ, щоб зірвати безперебійне постачання українським військам зброї і боєприпасів на передову східного фронту.

СБУ спрацювала на випередження та завадила реалізації ворожих планів.

Правоохоронці викрили агентурну групу ще на початку її розвідувальної активності. Фігурантів затримали під час збору ними розвідданих.

Встановлено, що ворожі агенти працювали на Головне управління Генерального штабу збройних сил Росії, відоме як ГРУ. У поле зору кадрового співробітника управління вони потрапили влітку 2023 року через свої антиукраїнські дописи у прокремлівських телеграм-каналах. Особа куратора вже ідентифікована.

Під час обшуків у помешканні затриманих правоохоронці вилучили мобільні телефони, якими ті користувалися для комунікації з російським ГРУ.

Фігурантам оголошена підозра за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України – державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб.

Підозрювані перебувають під вартою. Їм загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Як уточнила у Фейсбуці Харківська обласна прокуратура, викриті брат і сестра є жителями селища Донець Ізюмського району. Вони мали завдання збирати й передавати інформацію про об’єкти критичної інфраструктури залізничної галузі на території Ізюмського та Чугуївського районів.

Читайте також: СБУ затримала російську агентку, яка шпигувала за аеродромами та ППО поблизу Кривого Рогу

На вимогу російського куратора наприкінці грудня 2023 року зловмисники склали «зобов’язання» про співпрацю із ГРУ з метою проведення підривної діяльності проти України й надіслали фото через Телеграм представнику спецслужби.

Суд обрав обом підозрюваним запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Як повідомляв Укрінформ, у Київській області СБУ затримала агента російської спецслужби, який намагався влаштуватися до Національної поліції та шпигувати за «Гвардією наступу».

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-