У Львові провели в останню путь Ігоря Юхновського

У Львові провели в останню путь Ігоря Юхновського

Фото
Укрінформ
У Львові відбувся чин похорону видатного українського фізика-теоретика й державного діяча Героя України Ігоря Юхновського.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У Свято-Покровському кафедральному соборі ПЦУ прощання з Ігорем Юхновським розпочалося у переддень похорону. Сьогодні ж тут провели заупокійну літургію на якій було кілька десятків священників. Молитву очолив митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, який був добре знайомий з Юхновським та його родиною. Митрополит відзначив важливий внесок покійного у розбудову Української Православної Церкви.

«Я хотів би в цю хвилину передати співчуття родині від нашого глави церкви митрополита Епіфанія, а також від патріарха Філарета. Тому що Ігор Рафаїлович багато років був, можна сказати, побратимом, тісним порадником патріарха у розбудові помісної Православної церкви. Всі останні роки та дні покійного пройшли на очах нашого собору. Він приходив на службу, а коли вона закінчувалася і всі виходили, вклякав на коліна і довго молився за свою родину і за Україну. Адже на його очах відбулося становлення нашої держави і він дуже переживав за те, що з нею сталося в останні роки», - сказав митрополит Димитрій.

Попрощатися з Ігорем Юхновським прийшли сотні українців, представники обласної влади, народні депутати, військові, науковці, письменники, рідні та соратники.

«Ігор Рафаїлович — це унікальна людина, це інтелектуальна глиба. Він умів знаходити якусь таку центричну позицію, яка в кінцевому підсумку, зреалізовувалася на добре для України. Враховуючи той склад першої Верховної ради, коли нас було 100 проукраїнських депутатів, а все решта — це більшовицька еліта, розраховувати на ухвалення якогось необхідного для України документу було складно. Але нам це вдавалося", — розповів про часи здобуття незалежності України, екснардеп та учасник дисидентського руху в УРСР Ярослав Кендзьор.

На похороні був присутній і голова правління ГО "Меморіал" імені Василя Стуса Роман Гунда. За його словами, у 1999 році саме Юхновський був засновником організації та її головою, тоді до неї входили усі політв'язні та репресовані. Це було перше легальне антикомуністичне об'єднання.

«Через рік Ігор Рафілович заснував газету «Поклик сумління», яка була одна з перших, що говорила правду і боролась з комунізмом. Ще кілька років тому він сидів, працював над Конституцією України, бо сказав, що ту Конституцію, яка діє зараз, комуністи прийняли з великими правками, а він мусить написати справжню. Це людина, яка працювала завжди. Він завжди розмовляв з людьми. Це один зі стовпів нашої державності», — наголосив Гунда.

Український політв’язень часів СРСР правозахисник та філософ Мирослав Маринович, розповів, що був знайомий з Юхновським ще від початків виборювання незалежності України, але тісна їх співпраця припала на 2011 рік, коли була створена ініціативна група «Першого грудня» та презентація «Української хартії вільної людини».

«Мене завжди вражало, що це людина, яка поєднувала епохи. Він міг говорити про Другу світову війну, бо пройшов її солдатом і про незалежність України, яка творилася за активної його участі. Він міг бути великим, залишаючись доступним і близьким. Це великий талант в наших умовах і велика людина в історії України, яка заслуговує на нашу вдячність», - сказав Маринович.

Із Свято-Покровського кафедрального собору траурний кортеж через середмістя Львова вирушив до Личаківського кладовища. Перед Львівською міською радою відбулася хвилина мовчання, до якої долучився міський голова, апарат ЛМР та депутати, у яких сьогодні відбувається пленарна сесія. Над ратушею приспустили прапор, а на будівлі розмістили банер на знак вшанування пам’яті Ігоря Юхновського.

Поховали Юрія Юхновського у родинному гробівці на Личакові.

У Львові провели в останню путь Ігоря Юхновського / Фото: Анастасія Смольєнко, Укрінформ

Герой України Ігор Юхновський народився у 1925 році на Волині. Із жовтня 1992 року до 1993 року працював на посаді першого віцепрем'єр-міністра України. У Верховній Раді низки скликань був членом президії, лідером депутатської групи «Державність», членом фракції Українського народного руху, а також фракції «Наша Україна». У червні 2006 року постановою Кабінету Міністрів Юхновського призначили на посаду голови Українського інституту національної пам'яті. Як учений Юхновський займався теоретичною фізикою і працював до останнього дня життя.

Читайте також: Ігор Юхновський. За ним зачинилися двері Епохи, залишилася Україна

Як повідомляв Укрінформ, 26 березня пішов з життя громадський та політичний діяч, доктор фізико-математичних наук, професор, академік НАН України, народний депутат України І-IV скликань, почесний громадянин Львова Ігор Юхновський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-