Сімейна майстерня дронів

Сімейна майстерня дронів

Репортаж
Укрінформ
Тернополянин об’єднав рідних і друзів для виробництва «пташок» для ЗСУ

21-річний тернополянин Степан Зазуляк організував виробництво FPV-дронів для фронту. До важливої справи долучив рідних і друзів. Із січня у майстерні виготовили вже понад 200 безпілотників. Команда не планує зупинятися і працює над удосконаленням своїх виробів.

Укрінформ завітав у сімейну майстерню і дізнався більше про їхнє виробництво і допомогу фронту.

ІДЕЯ З’ЯВИЛАСЯ НА РІЗДВО

У невеликому приміщенні зосереджено працюють троє людей: двоє хлопців і одна дівчина. На столі багато дрібних деталей. Поряд – кілька десятків готових дронів. Мене зустрічає Степан Зазуляк, він – підприємець, паралельно здобуває дві вищі освіти. Хлопець розповідає, що з дитинства цікавився технікою.

«У 14 років склав свій перший аматорський FPV-дрон для трюків, – пригадує Степан. – Коли цьогоріч ми зібралися на Різдво з сім’єю, то хтось із родичів згадав цей випадок. Ми говорили, які важливі тепер на фронті безпілотники, і подумали, чому б не спробувати зробити ліпший дрон, аніж у дитинстві, і так допомогти військовим. Адже тепер – сучасна війна, тому технології є важливим чинником нашої перемоги».

Спершу Степан замовив запчастини для трьох пробних моделей, склав їх вдома і передав знайомим військовим на Авдіївський напрямок – для тестування.

«Вони їх перевірили, розповіли мені, що треба змінити. Я це зробив і відразу замовив запчастини на 10 нових FPV-дронів. Тоді ж зрозумів, що сам робитиму їх дуже довго, тож попросив допомоги у родичів і друзів. Навчив їх різних процесів, розповів про всі нюанси справи. Знайшов приміщення, де можна працювати. Так почала роботу наша майстерня. До мене приєдналися брати і сестри моєї дружини, друзі. Також інколи приходять допомагати 77-річна бабуся та 12-річний двоюрідний брат, який навчається у шостому класі, а ще друзі-студенти після пар долучаються. У нас велика і дружня команда», – розповідає Степан.

Виготовлення дронів – не надскладна справа, кажуть мені у майстерні. Важливо мати елементарні знання з електротехніки і вміти паяти. А детальні інструкції, як скласти модель, є в інтернеті. Щоправда, тернополяни розробили власну систему, як працювати ефективно і швидко. Вони виготовляють квадрокоптери партіями по 10 або 20 штук.

«Ми не складаємо окремо кожен виріб від початку до кінця, щоб не переходити з процесу на процес. Натомість відразу складаємо рами для всіх 10 штук, далі готуємо мотори і так почергово – всі потрібні деталі. Завдяки такій організації роботи вдається ефективно розподіляти зусилля і пришвидшити процес. За чотири дні складаємо 10 виробів», – розповідає хлопець.

Щомісяця команда нарощує виробництво безпілотників. Якщо у січні зробили 63, то в лютому – 74. Загалом вже виготовили понад 200 штук.

«ПТАШОК» ДОНАТАМИ ГОДУЮТЬ

Найскладніше у виробництві «пташок», зізнається Степан Зазуляк, – залучити кошти. Адже потреба у безпілотниках велика, і запити щоразу нові. Вартість виробництва одного дрона  – приблизно 500 доларів. Команда майстерні збирає донати, шукає доброчинців, які готові допомагати, співпрацює з волонтерами.

«Ми ведемо телеграм-канал, де показуємо результати роботи, – розповідає Степан. – Нам допомагають багато людей. Є благодійники, які постійно нас підтримують. Часто громади чи підприємства збирають кошти на безпілотники і передають нам. Ми закуповуємо складники і виготовляємо моделі, які замовили військові. Згодом ці колективи передають їх на фронт. Також ми домовилися з підприємцями і поставили скриньки для зборів у продуктових магазинах. Люди можуть, зробивши покупки, віддати решту на допомогу ЗСУ. На юридичному факультеті, де я навчаюся, ми зібрали на 20 FPV-дронів, які передали 110-й окремій механізованій бригаді ім. генерал-хорунжого Марка Безручка та Третій штурмовій бригаді ЗСУ».

Запчастини для квадрокоптерів тернополяни замовляють в Україні, а також у Німеччині та Китаї. Усе залежить від того, наскільки терміново потрібна «пташка», які запчастини необхідні. У тернопільській майстерні постійно працюють над тим, щоб здешевити виробництво безпілотників, шукають вигідніші ціни на складники і вже навіть задумалися над власним виробництвом деталей.

«Дрон складається з рами – опорної конструкції, до якої кріплять інші деталі, і вона має витримувати основне навантаження, – розповідає Степан Зазуляк. – Тепер ми намагаємося навчитися самостійно робити цю раму з алюмінію тут, у Тернополі. Це на кілька відсотків здешевить вартість виробу. Здавалося б, небагато. Але коли йдеться про сотні безпілотників, то це буде відчутно, і ми зможемо зробити їх більше. Ми вже виготовили тестовий зразок і передали його  військовим, щоб випробували. Вони позитивно його оцінили. Однак у нас з’явилися нові ідеї, як поліпшити цю деталь. Коли все відпрацюємо, то виготовлятимемо рами у Тернополі».

У майстерні виготовляють безпілотники різних розмірів і дальності польоту.

«Ми складаємо дві основні моделі FPV-дронів відповідно до розміру. Більша може нести приблизно 2,5–3 кілограми вибухівки і летить на 5–8 кілометрів. Її використовують, коли треба знищити бронетехніку ворога. Менші моделі можуть нести до 1,5 кілограма вибухівки, зате летять на більшу відстань – до 10 кілометрів. Їх використовують для атак по живій масі або автомобілях».

КАМІКАДЗЕ ЧИ БОМБЕР – ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ПРОШИВАННЯ

У майстерні можна побачити готові дрони. Ось тут ціла гірка «кабанчиків». – Так команда жартівливо називає свої вироби.

Вони очікують на спеціальне прошивання, яке роблять за допомогою комп’ютера.

«Це допомагає «подружити» між собою всі складники прилада, – зазначає хлопець. – Також ви можете ввести всі потрібні характеристики. Наприклад, можна прошити камікадзе, тоді він буде в один бік працювати для знищення техніки ворога чи живої маси, або як бомбер, щоб повернувся».

Після прошивання «пташок» тестують під час польотів. І лише потім їх відправляють на фронт, акуратно запакувавши в паперову коробку. Всередину ставлять батарею до нього і пропелери. Часто також підписують, хто профінансував виготовлення дрона, щоби військові знали, кому можна подякувати.

Ми йдемо з майстерні, а тут далі кипить робота. Степан зізнається: ніколи не уявляв, що займатиметься цією справою. Але радіє, що так може допомагати нашим захисникам знищувати ворога, і вірить, що кожна їхня «пташка» наближає перемогу України.

Дізнатися більше про проєкт можна за посиланням.

Юлія Томчишин
Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-