Самопроголошеного «голову» громади з Київщини посадили на дев’ять років за співпрацю з окупантами

Самопроголошеного «голову» громади з Київщини посадили на дев’ять років за співпрацю з окупантами

Укрінформ
У Київській області до дев’яти років позбавлення волі засудили самопроголошеного “голову” Димерської ОТГ, який під час тимчасової окупації співпрацював із загарбниками.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Прокурори у суді довели, що чоловік після тимчасового захоплення селища Димер Вишгородського району добровільно погодився на пропозицію військових РФ щодо співпраці. Він допомагав їм орієнтуватися на місцевості.

На початку березня 2022 року загарбники примусово зібрали місцевих жителів. Під час виступу перед громадянами фігурант повідомив, що відтепер він є новообраним «головою» Димерської ОТГ.

«Він надав інтерв’ю російському медіа, в якому зазначив лояльність загарбників та необхідність співпраці з ними. В адміністративній будівлі селищної ради здійснював прийом громадян, роздавав жителям населеного пункту газети з пропагандою збройної агресії РФ проти України та «гуманітарну допомогу», що надходила з території країни-агресора. Гауляйтер підбирав людей для незаконної співпраці зі збройними силами держави-агресора, залучав їх до виконання робіт у селищній раді та на території громади», - йдеться в повідомленні.

Читайте також: СБУ викрила колаборанта, який на Миколаївщині організував харчування «кадирівців»

Крім того, чоловік надавав російським військовослужбовцям відомості про учасників АТО, територіальної оборони та депутатів серед місцевих жителів.

Суд визнав обвинуваченого винним у колабораційній діяльності та несанкціонованому поширенні інформації про Збройні сили України в умовах воєнного стану (ч. 5 ст. 111-1, ст. 114-2 КК).

Злочинця засудили до 9 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Також йому заборонено 15 років обіймати посади в органах державної влади, місцевого самоврядування та організаціях, що надають публічні послуги.

Читайте також: СБУ затримала в Херсоні колаборантку, яка займалась депортацією українців

Як повідомляв Укрінформ, у березні суд призначив покарання у вигляді семи років позбавлення волі з конфіскацією майна жителю Київщини, який погодився очолити Димерський комбінат комунальних підприємств під час тимчасового захоплення регіону російськими загарбниками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-