У Харкові після удару РФ по нафтобазі виявили нафтопродукти у питній воді

У Харкові після удару РФ по нафтобазі виявили нафтопродукти у питній воді

Укрінформ
У Харкові після російського удару 9 лютого по нафтобазі в Немишлянському районі виявили нафтопродукти у питній воді з двох колонок.

Про це повідомила в Телеграмі Держпродспоживслужба в Харківській області, передає Укрінформ.

“За результатами протоколів лабораторних досліджень питної води з водорозбірних колонок за адресами: пров. Котельний, 21/31 та вул. Ясенева, 29/20, проведених КП «Харківводоканал» 26 лютого, встановлена наявність нафтопродуктів у питній воді. Водопостачання з водорозбірних колонок за цими адресами у зв’язку з проведенням заходів з ліквідації наявності нафтопродуктів призупинено”, - йдеться у повідомленні.

Держпродспоживслужба рекомендувала Адміністрації Немишлянського району організувати підвіз питної води гарантованої якості до населення за вказаними адресами та забезпечити облаштування інформаційних таблиць щодо заборони вживання води негарантованої якості на території джерел «Петренки-1», «Петренки-2», «Петренки-3» та підземного джерела навпроти будинку №7 по вул. Новопроектній.

Робота спеціальних комісій, які перевіряють об’єкти централізованого та нецентралізованого водопостачання, розташовані в зоні потенційного впливу забруднення поверхневих водойм, продовжується. Перевірки будуть у Київському і Салтівському районах Харкова та Безлюдівській і Височанській територіальних громадах.

Читайте також: Російські війська атакували дроном Вовчанськ на Харківщині, поранено 18-річного хлопця

Зазначається, що за течією річок Харків, Лопань, Уди є забруднення берегів паливно-мастильними матеріалами, подекуди присутній запах нафтопродуктів. Поверхня води річок забруднена та має вигляд маслянистої плівки.

На території Основ’янського району в зоні впливу забруднення обстежили 6 шахтних колодязів, які використовуються населенням для технічних потреб, проте біля колодязів немає інформаційних табличок щодо заборони використання води для питних цілей.

Як повідомлялося, пізно ввечері 9 лютого російські війська атакували Харків «Шахедами», влучивши по нафтобазі в Немишлянському районі. Внаслідок удару розлилося паливо та спалахнула пожежа, вогонь поширився на приватну забудову на вул. Котельній. Згоріло 15 будинків, загинули семеро людей: родина прокурорки Ольги Путятіної (вона сама, її чоловік і троє синів) та подружжя пенсіонерів Манойлів.

Пожежу на нафтобазі рятувальники гасили майже 60 годин: про її остаточну ліквідацію ДСНС повідомила 12 лютого.

У лікарні залишається одна постраждала людина зі значними опіками.

За даними обласної прокуратури, на момент удару в резервуарах було приблизно 3,8 тис. тонн нафтопродуктів - бензину та дизпалива. Пальне потрапило до річки Немишля, яка протікає територією Харкова, а з неї - у річки Харків, Лопань та Уди. Для ліквідації наслідків забруднення на Харківщину доставили обладнання та сорбенти, що поглинають та знешкоджують дію нафтопродуктів. В ОВА запевняють, що пальне не потрапило до Сіверського Дінця. Міністерство довкілля та природних ресурсів оцінило збитки довкіллю внаслідок удару по нафтобазі в понад 30 млн грн. Приблизна площа забрудненої водної поверхні - 780 тис. кв. м.

За інформацією екоактивіста, засновника проєкту «Чисті Уди» Артема Приходька, через забруднення вже гинуть тварини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-