На Харківщині намагаються не допустити потрапляння нафтопродуктів у Сіверський Донець

На Харківщині намагаються не допустити потрапляння нафтопродуктів у Сіверський Донець

Укрінформ
На Харківщині намагаються не допустити потрапляння нафтопродуктів у річку Сіверський Донець після удару РФ по нафтобазі в Харкові 9 лютого. В області чекають обладнання, яке застосовують на морі під час розливів з танкерів.

Про це в коментарі ЗМІ розповів заступник очільника Харківської обласної військової адміністрації Євген Іванов, передає кореспондент Укрінформу.

“Розроблено механізм припинення та блокування водного потоку річки Уди, що і буде зроблено протягом завтрашньої доби в місці, яке найбільш оптимально для цього підходить. Таке місце визначено. Триває доставка в нашу область необхідних компонентів. Це засоби портової інфраструктури, які використовують при витоках нафти або нафтопродуктів з танкерів. Це морська тематика, і ми будемо ці засоби залучати. Починаємо працювати з сорбентами й іншими засобами, хімічними, які будуть відновлювати водну структуру. Алгоритм є, він десятиріччя відпрацьований, нічого кращого в принципі не існує. Відновлення можливе майже до 100% стану, який був до забруднення, якщо все правильно та вчасно зробити”, - сказав Іванов.

За його словами, зараз неможливо спрогнозувати, скільки часу знадобиться на всі роботи з зупинки забруднення та очищення води.

“Тому що ми не розуміємо, навіть скільки точно витекло нафтопродуктів через ґрунтові води. Ми знаємо, що більше 3 тис. тонн всього вивільнилося з бази, але ми не знаємо, скільки з цього фактично знаходиться в річці”, - зазначив посадовець.

Він запевнив, що нафтопродукти ще не потрапили до Сіверського Дінця. Заходи в межах Харкова, які проводилися в першу добу після витоку, ненадовго стримали забруднення, та нафтопродукти пішли далі по річці.

Основні стаціонарні роботи після доставки всього необхідного проведуть на Удах між Харківським і Чугуївським районами, ближче до Змієвської громади.

В ОВА забруднення не називають екологічною катастрофою.

“Поки що не будемо ніяких штампів ставити. Це надзвичайна ситуація, на яку обласна адміністрація разом з профільними службами, екоінспекцією, ДСНС реагує відповідно та невідкладно. Згодом, коли буде локалізація, матимемо всі аналізи, буде визначено статус цієї ситуації”, - сказав Іванов.

Читайте також: На Харківщині формують групи для перевірки великих нафтобаз

Як повідомлялося, пізно ввечері 9 лютого російські війська атакували Харків ударними безпілотниками, влучивши по нафтобазі в Немишлянському районі. Внаслідок удару розлилося пальне та спалахнула пожежа, вогонь поширився на приватну забудову на вул. Котельній. Згоріло 15 будинків, загинули семеро людей: родина прокурорки Ольги Путятіної (вона сама, її чоловік і троє синів) та подружжя пенсіонерів Манойлів.

Пожежу на нафтобазі рятувальники гасили майже 60 годин: про її остаточну ліквідацію ДСНС повідомила 12 лютого.

За даними ОВА, в навколишнє середовище вилилося 3 тис. тонн пального.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-