Удар по нафтобазі у Харкові: збитки довкіллю перевищили ₴30 мільйонів

Удар по нафтобазі у Харкові: збитки довкіллю перевищили ₴30 мільйонів

Відео
Укрінформ
Внаслідок російських ударів по нафтобазі на Харківщині витекло близько 3 тис. тонн нафти, яка потрапила у річки Уди, Лопань, Немишля, Харків. Приблизна площа забрудненої водної поверхні складає 780 тис. м кв.

Про це повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець у телемарафоні "Єдині новини", передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу Міндовкілля у Фейсбуці.

“Маємо перші орієнтовні підрахунки збитків від забруднення водних обʼєктів. Вони складають понад 30 млн гривень. Для остаточного розрахунку потрібно провести ще низку досліджень, відібрати проби та покласти цей кейс в загальний кошик злочинів проти довкілля, які росія чинить на нашій території”, - зазначив Стрілець.

За його словами, загалом з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну вже зафіксовано понад 3800 випадків шкоди довкіллю. Розмір збитків сягає майже 2,2 трлн гривень. По кожному з них РФ має понести відповідальність.

Міністр поінформував, що Україна вперше повідомила про підозру у скоєнні екоциду російському генерал-полковнику і чотирьом його підлеглим.

Читайте також: Шмигаль: Наша мета - змусити агресора заплатити за всі злочини, зокрема проти довкілля

“Вчора мав про це розмову з генпрокурором Андрієм Костіним. Україна вперше повідомила про підозру у скоєнні злочину екоциду російському генерал-полковнику і чотирьом його підлеглим. Це дійсно визначний та поворотний день для притягнення рф до відповідальності за екоцид”, - розповів Руслан Стрілець.

Як повідомляв Укрінформ, пізно ввечері 9 лютого російські війська атакували Харків ударними безпілотниками, влучивши по нафтобазі в Немишлянському районі. Внаслідок удару розлилося пальне та спалахнула пожежа, вогонь поширився на приватну забудову на вул. Котельній. Згоріло 15 будинків, загинули семеро людей.

Пожежу на нафтобазі рятувальники гасили майже 60 годин: про її остаточну ліквідацію ДСНС повідомила 12 лютого.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-