Збирала дані про оборону Харкова: СБУ затримала посадовицю вишу, яка працювала на ворога

Збирала дані про оборону Харкова: СБУ затримала посадовицю вишу, яка працювала на ворога

Укрінформ
Контррозвідка Служби безпеки України під час спецоперації затримала співробітницю одного з технічних вишів Харкова, яка збирала для РФ дані про оборону міста.

Про це повідомляє пресцентр СБУ, передає Укрінформ.

Як зазначається, зловмисницю впіймали на гарячому, коли вона вночі проводила розвідку прифронтової місцевості Балаклійського району, де намагалася виявити і сфотографувати можливі локації ЗСУ.

Затримана - інженерка одного з технічних вишів. Як установило розслідування, вона розпочала співпрацю з ворогом ще на початку повномасштабного вторгнення.

"До уваги спецслужб РФ вона потрапила як ідеологічна прихильниця рашизму, яка у розмовах зі знайомими вихваляла Кремль та виправдовувала ракетні удари по Україні", - зазначають в СБУ.

Особливо агресора цікавили місця базування ППО, фортифікаційних споруд, блокпостів та бронетехніки ЗСУ, а також маршрути руху військових у напрямку Куп’янська.

Читайте також: СБУ затримала агентку РФ, яка розвідувала місця базування морської піхоти на Миколаївщині

За даними правоохоронців, російська агентка на власному автомобілі об’їжджала прифронтову територію області та приховано фотографувала локації Сил оборони. Отримані відомості месенджером передавала "зв’язковому" російських спецслужб, який воює під Куп’янськом. Крім того, вона передавала інформацію адміністратору російського Телеграм-каналу, який був створений у грудні 2022 року для збору розвідданих про підрозділи ЗСУ.

"Інформація була потрібна загарбникам для планування та підготовки бойових та диверсійно-розвідувальних операцій на території регіону", - наголосили в СБУ.

Слідчі повідомили затриманій про підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу (Несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ). Вирішується питання щодо додаткової кваліфікації злочинних дій фігурантки за фактами державної зради та виправдовування збройної агресії РФ.

Читайте також: СБУ затримала жителя Слов’янська, який «зливав» росіянам дані про ЗСУ

Зловмисниця перебуває під вартою без права внесення застави. Їй загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомлялося, до 15 років позбавлення волі засудили російську агентку, яка коригувала вогонь по військовій техніці та локаціях підрозділів Збройних сил України у Кривому Розі Дніпропетровської області.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-