Одеські депутати провалили голосування щодо перейменування понад 100 топонімів

Одеські депутати провалили голосування щодо перейменування понад 100 топонімів

Укрінформ
Депутати Одеської міськради не затвердили зміну назв понад 100 топонімів у місті.

Про це стало відомо під час сесії Одеської міськради, передає Укрінформ.

Топонімічна комісія винесла на розгляд народних обранців список з понад 100 топонімів для перейменування. Серед них були й вулиці, які рекомендовано було назвати на честь загиблих українських захисників. Вулиця Якутська мала стати вулицею Ігоря Бедзая, вулиця Марії Демченко - Дениса Максишка, Махачкалінська - Віталія Блажка, а вулиця Каманіна - вулицею Валерія Самофалова.

Депутат Андрій Вагапов звернувся до колег з пропозицією щодо виключення цих вулиць із загального списку, адже рідні загиблих захисників проти таких перейменувань.

«Дружина Ігоря Бедзая проти перейменування маленької вулиці, на якій навіть асфальту немає, на честь Героя України. Також є звернення від командування ВМС України, в якому йдеться про недоцільність такого перейменування», - повідомив Вагапов.

Він зауважив, що перед стінами мерії зараз стоять рідні загиблих захисників Дениса Максишка та Віталія Блажка, які також не підтримують обрані варіанти для перейменування.

Більшістю голосів пропозиція була відхилена.

Читайте також: У Харкові перейменували вулицю Пушкінську та ще 64 об'єкти

Депутат Петро Обухов повідомив, що в такому випадку право на перейменування отримав міський голова Геннадій Труханов. Він закликав мера реалізувати рішення, прийняті історико-топонімічною комісією та підтримані одеситами в онлайн-голосуванні, за винятком тих перейменувань, проти яких виступили рідні загиблих захисників. Якщо цього не буде зроблено до 27 квітня, таке право отримає голова військової адміністрації.

Як повідомляв Укрінформ, в Одесі 8 лютого завершилося електронне опитування щодо перейменування 46 топонімів. За даними порталу Одеської міської ради «Соціально активний громадянин», усі зміни назв отримали підтримку: голосів «за» більше, ніж «проти». Таким чином, в Одесі могли з’явитися вулиця на честь видатного художника Михайла Врубеля замість Магнітогорської, вулиця Юрія Єгорова замість Байкальської. Також топонімічна комісія рекомендувала перейменувати парк імені радянського письменника Горького на парк Марка Твена.

Лідерсівський бульвар мав стати бульваром Гетьмана Сагайдачного, а площа Льва Толстого - площею на честь єврейського письменника Менделе Мойхер-Сфоріма. Вулицю Толстого рекомендували перейменувати на вулицю Шолом-Алейхема. Більшістю голосів одесити підтримали і перейменування на честь загиблих захисників.

Також у списку на перейменування значилися топоніми, які історико-топонімічна комісія рекомендувала до зміни назв раніше.

Скріншот з відео

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-