На форумі у Львові обговорили розвиток психосоціальної підтримки

На форумі у Львові обговорили розвиток психосоціальної підтримки

Фото
Укрінформ
Начальник Львівської ОВА Максим Козицький закликав профільні міністерства систематизувати роботу з підтримки військових, ветеранів та їхніх сімей, а не надіятися лише на волонтерські та благодійні ініціативи.

Про це він зазначив під час виступу на форумі у Львові «Психосоціальні послуги: об'єднання та розвиток», передає кореспондент Укрінформу.

«Дуже багато ініціатив (щодо психосоціальної підтримки - авт.) стартувало з сімей, громад, від волонтерів, які далі підтримувалися ОВА. Але дуже нам за ці два роки не вистачало державної політики у соціальній та ветеранській сферах… Ініціативи - це звичайно добре: ми розвинули центри координаційної підтримки, які підхопили благодійники, волонтери, міжнародні партнери, церкви, а далі міністерство - і ця робота почала масштабуватися на всю Україну. Тепер ми маємо скоординовану діяльність роботи центрів. Тепер маємо зрозуміти, що таке ТЦК та СП та до чого тут соціальна підтримка, коли в основному мова йде лише про мобілізацію. Ми готові стати пілотною областю, щоб при центрах комплектування нарешті запрацювала соціальна послуга. Давайте подумаємо, яка система в нас уже існує - ТЦК та СП, Центри зайнятості, ЦНАПи тощо, і нарешті зрозуміємо, чи ветеранська політика є частиною соціальної, чи, може, окремою», - сказав Козицький.

Щодо виступу Козицького, модератор панелі «Психосоціальна послуга - потреби, пропозиції, рішення на національному рівні», координатор Коаліції ветеранських просторів Оксана Коляда зазначила, що коли розробляли ветеранську політику, то чітко розуміли, що ветерани - це громадяни України, які зазвичай мають різні статуси: часто ВПО, військовополонених чи осіб зі складними життєвими обставинами, але політика щодо них може стати драйвером у процесах для інших українців, які постраждали внаслідок війни.

Читайте також: На ТОТ України зросла смертність у в'язницях - правозахисники

«Ветеранська політика точно не може бути лише частиною соціальної політики, бо тут також іде мова про національну безпеку, людський капітал і формування нашої модерної нації, бо ми стали «нацією захисників», як для себе, так і для світу», - наголосила Коляда.

У свою чергу міський голова Львова Андрій Садовий наголосив, що Львів ніколи не чекав вказівок від держави, а навпаки стимулював до прийняття рішень на урядовому рівні, самостійно заручаючись підтримкою міжнародних партнерів.

«Українці мають всередині те, що змушує рухатися і робити роботу. Бо згадуючи лютий 2022 року, коли була атака, і люди приїздили до Львова, не було вказівок з Києва чи міністерств, а була велика самоорганізація людей, і це шокувало багатьох іноземців. Модульні містечка, гуманітарні склади, перші поранені, лікування і протезування, реабілітаційні зали і ментальні центри, відновлення зруйнованих росіянами будинків, житло для поранених, залучення багатьох міжнародних ініціатив і мережа незламних міст - це все у Львові, і ми не зупиняємося, ми продовжуємо робити свою роботу. Сьогодні не буде великих команд і вказівок – ми повинні самі працювати в кожній громаді», - зазначив Садовий.

Підсумувала результат дискусії віцепрем’єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук: «Так склалося історично, ще до повномасштабної війни, що Львівщина, як прикордонна область з ЄС, має дуже хороший потенціал до співпраці з міжнародними організаціями, урядами, місцевим самоврядуванням за кордоном. Тому тут так швидко знайшли канали комунікації зі світом і стали робити те все, що мала б робити держава. З однієї сторони, я хочу подякувати Максиму Козицькому за конструктивну критику уряду, бо, в першу чергу, дійсно, люди мають розуміти, якою є політика щодо соціальної та ветеранської сфер. З іншої сторони, щодо слів Андрія Садового, підтримую, що громади мають у цій ситуації брати владу в руки і підтримувати, допомагати, відбудовувати, бо це наша земля і наші люди», - сказала Верещук.

У Львові відбувся форум «Психосоціальні послуги: об'єднання та розвиток» / Фото: Анастасія Смольєнко, Укрінформ

Як повідомлялося, мета форуму у Львові «Психосоціальні послуги: об'єднання та розвиток» - об’єднати партнерів, надавачів психосоціальних послуг, та проговорити проблеми, які виникають при наданні послуг у координаційних центрах, у громадах, поділитися опрацьованими рішеннями та підходами. Подія об’єднала майже 300 учасників, серед яких надавачі психосоціальних послуг комунального, приватного сектору та міжнародних партнерів, а також очільники національного та обласного рівня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-