Обвинувачена у держзраді ексмер Слов’янська Штепа знову не з’явилася в суді

Обвинувачена у держзраді ексмер Слов’янська Штепа знову не з’явилася в суді

Укрінформ
Обвинувачена в держзраді ексмер Слов’янська Неля Штепа знову не з’явилася на засідання Київського райсуду Полтави 8 лютого.

Про це повідомив кореспонденту Укрінформу речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко.

“Суд розглянув питання неявки обвинуваченої та за клопотанням прокурора зобовʼязав адвоката забезпечити участь Штепи у наступному засіданні. Також прокурор клопотав щодо отримання відомостей для суду стосовно обвинуваченої з Мінсоцполітики та прикордонної служби. Суд виніс відповідні ухвали про витребування інформації”, - розповів Чубенко.

Засідання відклали через неявку обвинуваченої. Наступне засідання має відбутися 27 березня о 10:00.

Як повідомляв Укрінформ, ексмера Слов’янська Нелю Штепу затримали 11 липня 2014 року. Її обвинувачують у посяганні на територіальну цілісність України та створенні терористичної групи. На думку прокуратури, Штепа як представник влади знала про терористичну організацію "ДНР", але не вжила разом з правоохоронцями заходів із протидії захопленням адміністративних будівель терористами та не звернулася до органів МВС та СБУ для стабілізації ситуації.

Колишня посадовиця заперечує свою причетність до подій у Слов’янську та заявляє, що заклики до президента РФ Путіна робила під тиском і збройною загрозою. Штепі загрожує довічне ув'язнення.

Після арешту ексмер тривалий час перебувала в СІЗО, згодом запобіжний захід їй змінили на домашній арешт, нічний домашній арешт, а на початку липня 2021 року взагалі відпустили під особисте зобовʼязання.

Читайте також: Справу ексдепутата Кузьміна, якому інкримінують держзраду, передали в суд

Після повномасштабного вторгнення РФ територіальну підсудність у справі Штепи змінили у зв’язку з неможливістю здійснювати правосуддя під час воєнного стану (судових слухань не було протягом більш як пів року).

13 квітня 2023 року Верховний суд відмовив прокуратурі у поверненні справи Штепи до Орджонікідзевського суду в Харкові. В обґрунтуванні відмови було сказано, що провадження може бути направлене до іншого суду лише у виняткових випадках та коли іншим чином забезпечити виконання завдань провадження неможливо.

У Київському районному суді Полтави справу слухають з нуля. У цьому році було призначене одне засідання.

Фото: Анна Соколова, Ґрати

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-