СБУ ліквідувала схеми для ухилянтів у п'яти областях, серед фігурантів - депутат із Прикарпаття

СБУ ліквідувала схеми для ухилянтів у п'яти областях, серед фігурантів - депутат із Прикарпаття

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України заблокувала ще п’ять схем ухилення від мобілізації та незаконного виїзду за кордон чоловіків призовного віку, організаторами оборудок виявилися, зокрема, чинний депутат однієї з районних рад, очільники благодійного фонду та громадського об’єднання.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ

Встановлено, що зловмисники за гроші пропонували військовозобов’язаним уникнути призову й організувати втечу за кордон на підставі підроблених документів або в обхід контрольно-пропускних пунктів. Вартість таких "послуг" становила до 10 тисяч доларів залежно від терміновості та способу нелегального виїзду.

Зокрема, в Івано-Франківській області депутат Калуської районної ради продавав фіктивні "медичні довідки" про тимчасову непридатність до служби за станом здоров’я.

До незаконної діяльності фігурант залучив свого знайомого. Останній підшукував ухилянтів, домовлявся з ними й одержував завдаток.

Гроші за готовий пакет підроблених документів депутат отримував особисто. Правоохоронці затримали його "на гарячому".

У Кропивницькому спільно з Державним бюро розслідувань СБУ затримала посадовця Служби судової охорони, який за гроші обіцяв призовникам працевлаштування у складі судового відомства для отримання "броні" від мобілізації.

У Львівській області правоохоронці ліквідували ще один канал утечі ухилянтів до Європейського Союзу. Причетним до організації злочину виявився очільник місцевого благодійного фонду, який оформлював ухилянтів як водіїв гуманітарних перевезень.

У Черкасах СБУ затримала представника місцевого громадського об’єднання з охорони громадського порядку, який торгував фіктивними "медичними довідками" про нібито погане здоров’я. Куплені в нього підробки ухилянти подавали до військово-лікарської комісії для подальшого "списання" з військового обліку.

Читайте також: На Закарпатті чоловіка засудили до 7 років тюрми - переправляв ухилянтів через кордон

У Хмельницькій області правоохоронці затримали місцевого жителя, який за гроші допомагав призовникам потрапити до сусідньої країни поза пунктами пропуску. Ділок підвозив ухилянтів до кордону на власному автомобілі, після чого показував їм обхідні маршрути лісовими стежками.

За всіма викритими фактами тривають розслідування. Фігурантам загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як повідомляв Укрінформ, у кінці січня СБУ поінфорувала про викриття ще чотирьох схем переправлення ухилянтів за кордон. Серед "клієнтів" виявився клірик єпархії УПЦ МП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-