Запоріжжя отримало партію енергетичної гуманітарної допомоги

Запоріжжя отримало партію енергетичної гуманітарної допомоги

Укрінформ
Під час поїздки до Запоріжжя міністр енергетики Герман Галущенко передав ПАТ “Запоріжжяобленерго” партію енергетичної гуманітарної допомоги.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Це обладнання дуже важливе для Запорізького регіону. Обладнання для відновлення енергопостачання та створення резерву для можливості заживлення внаслідок пошкодження”, - сказав генеральний директор ПАТ “Запоріжжяобленерго” Михайло Гаврилов.

За його словами, кожного дня через ворожі обстріли в регіоні знеструмлюються від 150 до 3500 абонентів. Аварійні бригади енергетиків працюють цілодобово та відновлюють енергопостачання.

Отримане обладнання дасть змогу забезпечити електропостачання та безперебійне функціонування решти систем життєзабезпечення для загалом 6 тисяч споживачів у прифронтових населених пунктах Запорізької області.

Читайте також: Загроза ударів по українській енергетиці нікуди не зникла - Галущенко

Як зазначив Галущенко, допомога отримана завдяки Енергетичному фонду, який було створено з ініціативи енергокомісара ЄС Кадрі Сімпсон.

“За час його існування зібрано більше 420 мільйонів доларів. Ми маємо план на цей рік”, - сказав міністр.

Українська енергетика потерпає щодня від ворожих ударів.

“Це, безумовно, стосується, насамперед, прифронтових територій: б’ють як по об'єктах генерації, так і по об’єктах розподілу, передачі”, - додав Галущенко.

Читайте також: Енергетики за добу повернули світло у 248 населених пунктів

Говорячи про збитки, яких зазнала енергетична система країни за час повномасштабного вторгнення, міністр сказав, що наразі є оцінка Світового банку.

"Вони оцінили збитки енергетичної системи України в $11 мільярдів, але це вони рахували на початок 2023 року. Я завжди кажу, що ці оцінки досить умовні, бо як рахувати, наприклад, збитки ЗАЕС? Вартість такого активу близько $40-50 мільярдів. Але станція в окупації. Ми віримо, що повернемо її. Питання, в якому стані і скільки коштів нам треба витратити, аби її запустити, і що вони там наробили. Це якраз і є збитки. Питання, скільки електроенергії вона б могла виробити і реалізувати - це теж збитки. Це складне питання. Але формальним орієнтиром є цифра Світового банку - $11 мільярдів”, - сказав Галущенко.

Раніше повідомлялось, 11 січня Герман Галущенко побував з робочою поїздкою в Запоріжжі. Разом sз представниками обласної та місцевої влади, керівниками важливих енергетичних об'єктів він провів нараду, під час якої обговорили питання захисту енергосистеми та безперебійної роботи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-