У Бузькій громаді на Миколаївщині запустили котельню на біомасі

У Бузькій громаді на Миколаївщині запустили котельню на біомасі

Укрінформ
У Бузькій громаді на Миколаївщині за сприяння Програми розвитку ООН запустили нове котельне обладнання, яке працює на біомасі.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив керівник ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» Михайло Золотухін.

«На Миколаївщині у будинку культури Бузької громади запустили нове котельне обладнання, яке працює на біомасі. Установка цього котла є частиною Ініціативи «Зелене відновлення Миколаївщини». Її впроваджує ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» за сприяння Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні в межах Програми із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки уряду Данії», - сказав Золотухін.

За його словами, застосування нового обладнання дозволить ефективніше використовувати ресурси та знизити енерговитрати. Адже котел працює на смітті, щепі та інших відходах, які завжди можна знайти в навколишніх селах.

У свою чергу, Бузький сільський голова Юрій Заволока зазначив, що зроблено важливий практичний крок до зеленого відновлення, зокрема переходу на відновлювальні джерела енергії комунальних закладів.

«Еко-твердопаливний котел потужністю 40 кВт розрахований на обігрів площі у 400 квадратних метрів. Відтак, жителі нашої громади матимуть змогу комфортно працювати, проводити репетиції, організовувати роботу в гуртках та просто відвідувати Будинок культури у холодну пору року», - зазначив Заволока.

Ще влітку у селах громади почалася серія толок із прибирання стихійних звалищ. Екоактивісти разом із комунальниками збирали сміття та приводили до ладу зелені зони. Заготовлений ними непотріб біопоходження використовується у якості пального.

Слід зазначити, що у Бузькій громаді вже є досвід застосування відновлювальних джерел енергії. Зокрема схоже котельне обладнання використовується для обігріву приміщення сільської ради.

Читайте також: Мобільні котельні від Кока-Кола зігріють понад 50 тисяч українців

Керівник Фонду розвитку м. Миколаєва додав, що сумарна вартість даного проєкту складає понад 900 тисяч гривень. Він охоплює три громади Миколаївщини. Крім Бузької, це Вознесенська та Олександрівська, де роботи у цьому напрямку ще тривають.

Адже у випадку з містом Вознесенськ йдеться про цілий комплекс обладнання. До нього, крім безпосередньо котла, входить ще дизель-генератор, який забезпечує роботу насосів у випадку відключення електроенергії. По суті, це невеликий енергетичний комплекс, який постачатиме тепло до низки соціальних об’єктів в одному з мікрорайонів міста. Зокрема це дві школи, приміщення Укртелекому тощо.

Щодо Олександрівської громади, то еко-котельня постачатиме теплову енергію місцевій школі та спорткомплексу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-