У Запоріжжі разом із псом Патроном створюють посібник із протимінної безпеки для дітей

У Запоріжжі разом із псом Патроном створюють посібник із протимінної безпеки для дітей

Фото
Укрінформ
У Запоріжжі місцеві рятувальники та благодійники розпочали створення посібника з протимінної безпеки для дітей.

До міста також привезли відомого собаку-сапера Патрона, передає кореспондент Укрінформу.

У Запоріжжі разом із псом Патроном створюють посібник із протимінної безпеки для дітей / Фото: Дмитро Смольєнко. Укрінформ

"Ми створюємо посібник з протимінної безпеки разом з дітьми-сиротами, дітьми з інвалідністю та ВПО. На заході ми зібрали понад 50 дітей, аби разом з ними створити ілюстрації для цього посібника", – зазначили у благодійному фонді "Мама плюс я".

Посібник створюють у співпраці з ДСНС України у Запорізькій області, але він буде універсальним і його поширюватимуть по всій Україні.

Щоб розповісти дітям про мінну небезпеку, до Запоріжжя також привезли легендарного собаку-сапера Патрона. Йому чотири роки, працювати в команді із фахівцями він почав 2,5 роки тому.

“Патрон – на службі. З початку повномасштабного вторгнення він перебуває в бойовому чергуванні 24 на 7. Разом з піротехніками Чернігівського гарнізону залучається на розмінування області та розмінування деокупованих територій Донецької, Харківської, Миколаївських областей", – пояснила речниця ГУ ДСНС України в Чернігівській області Ірина Щукіна.

Скільки вибухонебезпечних предметів знайшов саме Патрон, ніхто не знає, адже рятувальники рахують виїзди не як особисті, а як роботу команди. "Тільки на території Чернігівської області виявлено, вивезено і знищено більше 60 тис. вибухонебезпечних предметів. Мова про ті снаряди, якими ворог накривав Чернігівщину, коли намагався прорватися до Києва", – додала вона.

Читайте також: Як живуть у Туреччині діти-сироти, евакуйовані з України

За словами Щукіної, потреба в чотирилапих саперах була завжди, але наша держава не використовувала їх до повномасштабного вторгнення. Нині Патрон не єдина собака, яка служить і залучається для розмінування. "Собака може відчути там, де не може зреагувати людина, а людина може знайти там, де не знайде собака. Це тандем, який незмінний, і я гадаю, що це і далі треба розвивати, бо територія нашої країни сильно замінована", – зауважила вона.

Посібник з протимінної безпеки, ілюстрації для якого сьогодні створили запорізькі діти, має бути готовий вже на початку наступного року.

У ДСНС України в Запорізькій області зазначили, що з початку повномасштабного вторгнення у результаті необережного поводження з вибухонебезпечними предметами в Україні загинуло п'ятеро дітей; 43 дитини дістали поранення, серед яких двоє – у Запорізькій області.

Раніше повідомлялося, що Патрон – єдиний собака у світі, який має статус "пса доброї волі" від ЮНІСЕФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-