Росіяни викрали і понад 15 місяців незаконно утримують посадовця Херсонської залізниці - ZMINA

Росіяни викрали і понад 15 місяців незаконно утримують посадовця Херсонської залізниці - ZMINA

Укрінформ
Росіяни викрали і понад 15 місяців незаконно утримують посадовця Херсонської залізниці Олександра Керекешу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Центр прав людини ZMINA з посиланням на рідних викраденого. 

«Олександра Керекешу, керівника Херсонської дистанції колії Одеської залізниці АТ «Укрзалізниця», російські військові викрали з дому 13 вересня 2022 року. Спочатку 63-річного чоловіка утримували в Херсоні, а звідти перевезли до Каланчака. Потім його перемістили до Чонгара, де він перебуває й досі», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, росіяни звинувачують чоловіка у «шпигунстві» та «диверсії» на залізничній колії. Йому загрожує до 20 років позбавлення волі.

Як розповіла невістка викраденого, Вікторія Керекеша, Олександр працював на залізниці до окупації Херсонщини, тобто до 1 березня 2022 року.

Читайте також: Окупанти кажуть, що не знають про місцеперебування викраденого кримчанина Солієва - адвокат

Від свідків Вікторія довідалась, що вперше російські військові приходили до будинку Олександра за тиждень до його затримання. Тоді їм сусіди сказали, що не бачили чоловіка вже пів року. 13 вересня 2022 року, за словами свідків, росіяни цілеспрямовано прийшли до квартири Олександра, виламали вхідні двері, вивели чоловіка на вулицю, поставили на коліна та почали бити ногами по обличчю й ображати. Потім окупанти його скрутили, посадили до машини та поїхали у невідомому напрямку. Після його викрадення росіяни відчинили гараж і виїхали звідти на автівці Олександра. Потім вони зайшли до його квартири, викрали звідти речі, завантажили в його машину та поїхали геть.

Пізніше рідні довідалися, що Керекешу утримували у Херсонському ізоляторі тимчасового тримання до 21 жовтня 2022 року. Коли росіяни відступали з правого берега на лівий, його перевезли до Каланчака. Від Олександра рідні отримували листи, у яких він писав, що тримається.

Як повідомляв Укрінформ, «Верховний суд Криму» засудив до 13 років колонії суворого режиму журналіста, письменника та активіста, керівника ГО «Каховський плацдарм» Сергія Цигіпу, якого загарбники викрали у березні 2022 року на Херсонщині.

Адвокати Цигіпи, якого росіяни утримують у полоні у СІЗО Сімферополя та засудили 6 жовтня до 13 років в'язниці, готують апеляцію.

Фото з родинного архіву: Олександр Керекеш

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-