У Рівному відкрили Простір інтеграції, де допомагатимуть ВПО

У Рівному відкрили Простір інтеграції, де допомагатимуть ВПО

Фото
Укрінформ
У Рівному відкрили Простір інтеграції, де допомагатимуть внутрішньо переміщеним особам та загалом людям, які постраждали від агресії Росії проти України.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомив голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш.

У Рівному відкрили «Простір Інтеграції» - безбар’єрний хаб комплексної цільової підтримки для ВПО / Фото: Рівненська ОДА

«Актуально у час війни: маємо ще одне місце у Рівному, де допоможуть внутрішньо переміщеним особам та загалом людям, які постраждали від агресії Росії проти України», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, Простір інтеграції відкрили у центрі міста, там люди зможуть отримувати юридичні та психологічні консультації, гуманітарну допомогу.

Серед послуг - вирішення питання щодо працевлаштування, релокація бізнесу, відкриття власної справи.

Підкреслюється, що це спосіб інтеграції в місцеві громади. Допоможуть тут людям з будь-якої громади області.

Голова облради розповів, що відкрили Простір інтеграції завдяки співпраці обласної ради, адміністрації, місцевих громад, урядових та громадських організацій. Фінансова підтримка — від Гуманітарного фонду для України (UHF) і Управління Верховного комісара ООН у справах біженців. Партнерами проєкту також є БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне», Агенція сталого розвитку міста, Центр інтеграції, Громадянська мережа «ОПОРА», БФ «Рокада. Рівне».

Як інформує Рівненська ОДА, область прийняла у себе понад 88 тис. внутрішньо переміщених осіб, з яких 50 тис. залишаються в регіоні на невизначений термін.

«Ми в Мінсоцполітики запускаємо послугу психосоціальної підтримки з формування життєстійкості та віримо, що громада Рівного теж от-от долучиться до пілотного проєкту. Завдяки поєднанню зусиль, зокрема й міжнародних партнерів, вдалося створити такий дружній простір, який стане центром надання послуг та місцем формування спільноти, що є унікальним ресурсом для кожної громади», - зазначила під час відкриття Простору інтеграції керівниця відділу забезпечення діяльності міністра соціальної політики України Юлія Кокоячук.

Читайте також: Програма «Прихисток»: на виплати за жовтень спрямували ₴105 мільйонів

Як розповіла заступниця начальника Рівненської ОВА Людмила Шатковська, Рівне стає першим місцем в Україні, де для допомоги ВПО створюється спеціальний центр, який має стати прикладом для інших регіонів щодо стандартів її надання.

В ОДА інформують, що це безбар’єрний хаб комплексної цільової підтримки для ВПО. У Просторі інтеграції вже надають допомогу ВПО - інформаційну підтримку, консультації, направлення до профільних служб, гуманітарну допомогу тощо. На місці працюють представники головного управління Національної соціальної сервісної служби, у яких можна отримати консультацію або направлення до місць компактного проживання чи громадських організацій, які надають іншу допомогу. Крім того, тут можна отримати направлення на безплатні послуги юристів, медичну та психологічну допомогу, зокрема індивідуальні та групові заняття з психологом, тренінги особистого зростання тощо. У разі потреби ВПО можуть розміститися в приміщенні простору на строк до двох днів.

Простір інтеграції сприятиме професійній реалізації внутрішньо переміщених осіб. Тут можна буде отримати допомогу з працевлаштування, професійного навчання та перекваліфікації. ВПО, які працюють віддалено, а також представники громадських організацій можуть скористатися коворкінгом та залами простору для проведення заходів.

Проєкт обʼєднав владу, місцеві організації громадянського суспільства, міжнародні благодійні фонди та активних мешканців Рівненщини.

Як пояснила начальниця ГУ Національної соціальної сервісної служби у Рівненській області Юлія Шигорева, ідея проєкту вперше зʼявилася у стінах Рівненської ОДА, адже з початком прийому внутрішньо переміщених осіб в області виникла потреба в організації надання комплексної та адресної допомоги. Далі ідею створення міні-ЦНАПу для людей, які постраждали від війни та опинилися у складних життєвих обставинах, підхопили 4 громадські організації, що допомагають ВПО на Рівненщині.

Також в ОДА розповіли, що Простір інтеграції має на меті сприяти розвитку громадянського суспільства Рівненщини, підвищувати потенціал місцевих організацій та волонтерських ініціатив.

Читайте також: У Києві презентували проєкт «Імпульс» для активізації розвитку молодіжної роботи

Як повідомляв Укрінформ, у Рівному запрацював адаптаційний центр, його можуть відвідувати діти та дорослі з інвалідністю, а також ті, хто постраждав під час війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-