«Полювали» на Patriot у Києві та Черкасах - СБУ затримала двох російських агентів

«Полювали» на Patriot у Києві та Черкасах - СБУ затримала двох російських агентів

Фото
Укрінформ
Контррозвідка Служби безпеки України викрила ще двох російських інформаторів, які збирали розвіддані про дислокацію Сил оборони та наслідки повітряних атак РФ у Києві та Черкасах.

Про це повідомляє пресцентр СБУ, передає Укрінформ.

Як встановило розслідування, зловмисники збирали координати базування систем української протиповітряної оборони, у тому числі зенітно-ракетних комплексів Patriot, також виїжджали на місця повітряних ударів агресора та фотографували там наслідки ворожих ударів. Приховані фотознімки робили з різних ракурсів з прив’язкою до місцевості.

За даними слідства, доктор філософії, колишній викладач одного із Чернігівських закладів вищої освіти у 2015 році виїздив до тимчасово окупованого Криму, де отримав російський паспорт.

Невдовзі він повернувся до Києва, а вже після початку повномасштабного вторгнення РФ розпочав приховано відслідковувати місця базування Сил оборони в столиці.

До роботи на РФ він залучив свою знайому, 62-річну жительку Черкас. Жінка упродовж вересня-жовтня 2023 року у телефонних розмовах виправдовувала російську агресію та очікувала на прихід загарбників до влади.

Вона визнавала правомірність збройної агресії РФ та бажала, щоб швидше до Черкас зайшли російські війська. Порівнювала українців з фашистами, яких потрібно знищувати, і захоплювалася взяттям ворогом українських міст.

Читайте також: СБУ ліквідувала «схему» вивезення з України запчастин для винищувачів МіГ-29

Жінка збирала й під час телефонних розмов поширювала дані про розташування і кількість військовослужбовців та військової техніки в обласному центрі, результати ракетних ударів ворога по місцевій інфраструктурі.

Встановлено, що після ракетної атаки РФ по Черкасах 21 вересня цього року жінка зробила приховані фото пошкодженої будівлі у центрі міста та переслала їх своєму спільнику-киянину.

За наявними даними, після отримання "звіту" з уточнюючими відомостями щодо наслідків ураження киянин намагався виїхати до Росії. Поїздку планував через територію ЄС як особа непризовного віку.

Втім, співробітники СБУ затримали його після того, як він вже придбав квитки до однієї з європейських країн.

Читайте також: Ракетний удар по Харківській ОДА: російського агента засудили до довічного

Під час обшуків у помешканнях фігурантів було виявлено заборонену символіку країни-агресора; сувенірну продукцію з фотографіями Путіна; паспорт громадянина РФ; мобільні телефони.

Як зазначили уОфісі генерального прокурора, зловмисникам інкримінують виправдовування збройної агресії РФ проти України та глорифікацію її учасників (ч. 1, ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України). Також жінці інкримінують несанкціоноване поширення інформації про рух, переміщення та розміщення Збройних сил України (ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України).

Інформаторів затримали, їм загрожує до 8 років ув’язнення.

Як повідомляв Укрінформ, Служба безпеки України затримала в Одеській області коригувальницю, яка наводила російські ракети на місця базування Сил оборони та логістичні центри експорту українського зерна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-