На Півдні України висадять у двадцять разів більше лісів - Болоховець

На Півдні України висадять у двадцять разів більше лісів - Болоховець

Укрінформ
Держпідприємство «Ліси України» розпочало висадку лісів в Одеській та Миколаївській областях; цієї осені тут буде створено понад 5,5 тис. га нових насаджень.

Як передає Укрінформ, про це повідомив у Фейсбуці директор державного підприємства Юрій Болоховець.

«Щорічно в регіонах висаджували не більше 200-300 га нового лісу. ДП «Ліси України» збільшило площу висадки в двадцять разів!» - зазначив Болоховець.

За його словами, до реформи лісової галузі на Півдні країни майже нічого не робилося для заліснення, переважно через брак фінансування і хронічну дотаційність тамтешніх лісових господарств.

«Вкрита лісом площа двох областей наразі не більша 140 тис. га, рівень лісистості треба збільшувати в рази. Причина, як завжди, у грошах <...> Люди у лісгоспах працювали на пів ставки або навіть на 0,25. Для висадки не було ані солярки, ані культиваторів, ані трактористів...» - пояснив директор.

Читайте також: На Житомирщині висадили «Ліс Пам‘яті» на честь загиблих під час війни спортсменів

Однак після реформи ДП «Ліси України» працює з прибутком, інвестуючи у розвиток Півдня, не чекаючи допомоги від держави. Місцеві лісівники нарешті отримали зарплати, техніку, паливо.

За інформацією Болоховця, лише за останні два місяці громади передали під висадку 1,7 тис. га. У регіон вперше передано 800 тис. якісних сіянців із закритою кореневою системою. Однак проблема з кадрами. У Південному лісовому офісі наразі понад 400 вільних вакансій: майстер лісу, лісничий, помічник тощо.

«Це дуже непросто після років занепаду прокинутись і почати працювати. Для прикладу, Ізмаїльський лісгосп останній раз висаджував ліс у 2018 році. Висадив 3 га. Цього року має висадити 865 га! Але я вірю в нашу команду, лісівники впораються», - зауважив директор.

Очікується, що нові ліси Півдня України будуть змішаними, більш витривалими та стійкими до змін клімату. Приміром, тут висаджують черешчатий дуб разом із кленом, сосною, ясенем, чагарниковими породами.

Читайте також: На держпідприємстві «Ліси України» планують створити кадровий резерв

«Висаджені цього року ліси доведеться ретельно доглядати, тому програму розвитку Півдня плануємо як довгострокову. Це один з наших пріоритетів», - підсумував очільник держпідприємства.

Як повідомлялось, за підсумками дев’яти місяців чистий прибуток ДП «Ліси України» зріс до 2,6 млрд грн, що в десять разів більше, ніж галузь заробляла до початку реформи.

Фото: ФБ/Юрій Болоховець

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-