У Львові відзначили річницю створення ЗУНР

У Львові відзначили річницю створення ЗУНР

Фото
Укрінформ
У Львові на Личаківському цвинтарі молитвою вшанували воїнів Української Галицької Армії та поклали квіти на могилу Президента Української Національної Ради ЗУНР Євгена Петрушевича.

Про це повідомляє Львівська ОВА, передає Укрінформ.

«Низький уклін людям, які більше 100 років тому віддали свої життя для того, щоб наступні покоління українців могли творити нову історію власної держави. Величезна шана та подяка усім захисникам та захисницям, які сьогодні на фронті зі зброєю в руках захищають незалежність України, її історію та мову. Кожен куточок України має власних героїв, якими пишається, але всі вони загалом боронили ідею суверенної держави, яку ми отримали у спадок», – зазначив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

З нагоди 105-ї річниці створення ЗУНР представники влади, громадськості, військові поклали квіти до Меморіалу воїнам Української Галицької Армії та могили Президента Української Національної Ради ЗУНР Євгена Петрушевича, що на Личаківському кладовищі у Львові. Присутні виконали Державний Гімн України, представники духовенства провели молитву.

На Личаківському цвинтарі у Львові відзначили 105-ту річницю створення ЗУНР / Фото: Анастасія Смольєнко, Укрінформ

Також на площі біля пам’ятника Іванові Франкові відбувся виступ Хорової капели «Дударик». Львівська національна академічна чоловіча хорова капела виконала «Стрілецький співаник» – пісні, створені в легіоні Українських січових стрільців 1914–1918, під час національно-визвольної боротьби.

Читайте також: У Львові Світова управа СУМ вшанувала пам’ять сумівця, що загинув на війні з РФ

Як повідомляв Укрінформ, 1 листопада 1918 року у Львові почалось Листопадове повстання, що призвело до створення Західноукраїнської народної республіки. У ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року стрілецькі частини на чолі з сотником Дмитром Вітовським зайняли всі найважливіші урядові установи у місті. До складу ЗУНР увійшли українські етнічні землі – Галичина, Буковина та Закарпаття. Водночас Польща, не бажаючи втратити Галичину, розпочала військові дії, внаслідок яких уряд ЗУНР переїжджав до Тернополя, Станіславова (нині Івано-Франківськ), а також перебував у екзилі в Кам'янці-Подільському.

Важливим здобутком діяльності ЗУНР було урочисте проголошення 22 січня 1919 року в Києві Акту про Злуку ЗУНР і УНР в єдину соборну Українську народну республіку. Екзильний уряд ЗУНР припинив існування 15 березня 1923 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-