Під Одесою почали ліквідацію могильника зі 147 тоннами дусту

Під Одесою почали ліквідацію могильника зі 147 тоннами дусту

Фото
Укрінформ
Під Одесою почалося вивезення складу зберігання дусту, який знаходився тут з 1979 року та загрожував екосистемі.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як розповіла директорка Департаменту екології та природних ресурсів Одеської ОВА Ірина Шатохіна, дуст потрапив на територію Одеської області ще за часів Радянського Союзу.

«У цьому році силами ОВА замовлені роботи зі знищення на території нашої області великого складу зберігання дусту, який знаходиться тут з 1979 року. У 2002 році було оформлено паспорт місця цього зберігання. Тут знаходиться 147 тонн дусту, який зібрали з затонулого біля берегів Одещини судна», - повідомила Шатохіна.

Під Одесою почалося вивезення складу зберігання дусту, який знаходився тут з 1979 року та загрожував екосистемі / Фото: Ніна Ляшонок, Укрінформ

Директорка Департаменту екології наголосила, що сховище несло загрозу для екосистеми регіону, особливо під час війни.

«Сховище дусту було небезпечним, адже при ймовірному влучанні в нього російської ракети могло статися забруднення ґрунтів та водних ресурсів», - пояснила Шатохіна.

Читайте також: За рік в Україні утворюється понад 10 мільйонів тонн сміття - Міндовкілля

Посадовиця також зазначила, що роботи з утилізації дусту коштували обласному бюджету 13 млн 40 тис. грн. Прибраний інсектицид невдовзі відправлять на утилізацію, цим займеться компанія «УкрЕкоПром». Підприємство має потужності для переробки цього небезпечного хімікату та зобов’язалося це зробити до кінця 2023 року.

«Виконавець робіт вивезе відходи на своє підприємство та знищить шляхом спалення», - додала Шатохіна.

За словами людей, які проживають у районі поряд із могильником, від речовин у сховищі поширювався неприємний запах, хімікати проникали у ґрунт, а отруєні стічні води текли у Хаджибейський лиман.

Як повідомляв Укрінформ, екологи обчислили суму збитків унаслідок витоку нафтопродуктів з судна Excalibur у Сухий лиман, у понад 2 тис. доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-