У Запоріжжі в школі-інтернаті для дітей з вадами зору відкрили сучасне укриття

У Запоріжжі в школі-інтернаті для дітей з вадами зору відкрили сучасне укриття

Фото
Укрінформ
У Запоріжжі в спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті «Орієнтир», де навчаються діти з вадами зору, за підтримки ПРООН відкрили сучасне укриття.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Було декілька варіантів, де можна зробити укриття в Запоріжжі. Але ми розуміємо, що завжди треба починати з найвразливішої частини нашого суспільства - дітей. А в цьому випадку це діти з особливими потребами. Все вийшло краще, ніж ми очікували. Важливо, що це об'єкт подвійного призначення вже зараз, адже це приміщення можна використовувати як додаткові класні приміщення», - сказав під час відкриття керівник проєкту Ігор Кістеньов-Кавказький.

Це єдине укриття в Запоріжжі, яке було зроблено за підтримки ПРООН і це подарунок від Програми розвитку ООН в Україні, який фінансувався Євросоюзом. Загальна вартість проєкту понад 120 тисяч доларів.

Читайте також: У ліцеї на Київщині побудували укриття подвійного призначення на 700 осіб

«Це один мікропроєкт. ОВА звернулась до нас з листом, в якому просила допомогти облаштувати укриття. Ми його погодили. Три місяці тут тривали роботи. Укриття повністю відповідає чинним будівельним нормам», - наголосив спеціаліст з питань закупівель і фінансів ПРООН Тамара Бойко.

Укриття розраховано на 180 людей. Крім цього, в навчальному закладі є ще два укриття, які сертифіковані та мають дозволи від ДСНС.

Загалом в «Орієнтирі» наразі навчається 230 дітей, з яких 83 знаходиться за межами міста. На змішане навчання дали дозвіл батьки понад 100 вихованців.

«Діти будуть приходити від 2 до 4 днів на тиждень і навчатися в школі. Зараз класи облаштовуються в укритті і вони там будуть знаходиться. У нас до 12 дітей в класі, є класи, де до 6 учнів. Ми все розрахували. Ми так працювали з січня по травень. До нас повернулись працівники, які виїхали», - розповіла директорка Запорізької спеціальної школи «Орієнтир» Ганна Тихомирова.

У Запоріжжі в школі-інтернаті для дітей з вадами зору відкрили сучасне укриття / Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

В укритті встановлена енергоефективна система вентиляції європейського зразка, яка дасть змогу знаходитися в приміщенні великій кількості людей. Це укриття обладнано інвектором з двома акумуляторами, загальна потужність 9,6 кіловат.Якщо буде вимкнено світло, то укриття буде працювати, адже ввімкнеться резервне живлення, яке працюватиме 48 годин.

Читайте також: Майже 60% учнів вважають, що через війну їхні результати навчання погіршилися

За словами спеціаліста з питань закупівель і фінансів ПРООН Тамари Бойко, в укритті також є тактильна навігація для маломобільних людей, для людей з інвалідністю. На кожних дверях є таблички з написами шрифтом Брайля. Також тут прокладені нові мережі, облаштовано медичний кабінет.

Школа використовуватиме укриття і як свої додаткові класи (ресурсна кімната, кімната для відпочинку та розвантаження, мультимедійна кімната).

Читайте також: На Запоріжжі готують укриття для об'єктів критичної інфраструктури

У ЗОВА зазначили, що в місті Запоріжжі і в області наразі ще не всюди облаштовані укриття чи бомбосховища, та запевнили, що проєкти є і робота триває.

Як повідомлялося, в Запоріжжі навчання проходить у форматі онлайн. Нещодавно було дозволено за згодою батьків та вчителів проводити заняття під час сигналу повітряної тривоги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-