У ліцеї на Київщині побудували укриття подвійного призначення на 700 осіб

У ліцеї на Київщині побудували укриття подвійного призначення на 700 осіб

Фото
Укрінформ
В Юрівському ліцеї на Київщині побудували укриття подвійного призначення, яке одночасно може вміщувати до 700 осіб.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Юрівський ліцей має площу 2614 кв. м. Він забезпечує освітою 365 учнів з Гатненської громади, зокрема з сіл Юрівка та Віта-Поштова.

Нове укриття в підвальному приміщенні Юрівського ліцею одночасно може вміщувати до 700 осіб, має 2 окремих входи з різних сторін, один з входів облаштований для осіб з особливими освітніми потребами.

«Ми будуємо укриття подвійного призначення, щоб після нашої перемоги могли використовувати його як навчальні зали, де будуть проводитись, наприклад, спортивні заняття. І цей концепт був вкладений у це укриття», - зазначив голова Київської ОВА Руслан Кравченко.

В Юрівському ліцеї на Київщині побудували укриття подвійного призначення / Фото: Тарасов Володимир

Він зауважив, що Київська ОВА будувала це укриття у співфінансуванні з Гатненською громадою. Загалом на укриття витратили 12 млн 900 тис. гривень, з них Київська обласна військова адміністрація виділила 6 млн гривень.

Читайте також: В Охматдиті завершили будівництво укриття

Укриття на 99% готове, залишилося закінчити роботи щодо водоізоляції.

В укритті є чотири зали з необхідним набором меблів та інтерактивними комплексами; три кімнати для співробітників, облаштовані стільцями, великий коридор з місцями для сидіння.

Також є сучасна протипожежна система, бездротовий інтернет зв’язок, у підсобному приміщенні встановлено пожежний щит, в усіх залах наявні вогнегасники.

Крім того, у приміщенні облаштовані сучасні системи вентиляції, водопостачання та каналізації. Є шість санвузлів та шість душових кабін у 4 кімнатах.

У підсобних приміщеннях знаходяться запаси питної води, продуктові набори, медичні аптечки, ковдри, спальні мішки, розкладачки, каремати. Для потреб закладу освіти та укриття придбано потужний генератор (75 кВт).

«Ми маємо мету, щоб кожне укриття було в такому вигляді, щоб діти звикали, що це не якесь укриття, а додаткові навчальні зали, де можна весело проводити час», - підкреслив Кравченко.

Читайте також: На Запоріжжі готують укриття для об'єктів критичної інфраструктури

Заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості Тимур Ткаченко зазначив, що держава сьогодні має кілька механізмів залучення коштів до приведення укриттів у належний стан - це субвенція Міністерства освіти, робота з міжнародними фондами тощо.

«Є абсолютно різні випадки з облаштуванням укриттів. Наприклад, коли укриття майже готові і їх потрібно привести до належного стану - додати якісь елементи, місця для сидіння, пофарбувати чи побілити стіни. Є, як і у випадку з укриттям у Юрівському ліцеї, коли потрібно проводити ремонти, реконструкції, іноді навіть з розширенням площі. Це важкі роботи, які потребують певного часу і великих коштів», - наголосив Ткаченко.

Як повідомлялося, наразі в навчальних закладах Київської області функціонують більше 1200 укриттів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-