За більшістю ворожих обстрілів Донеччини стоять місцеві коригувальники пенсійного віку - СБУ

За більшістю ворожих обстрілів Донеччини стоять місцеві коригувальники пенсійного віку - СБУ

Укрінформ
У Донецькій області за більшістю обстрілів росіянами цивільних об’єктів стоять завербовані загарбниками місцеві коригувальники пенсійного віку.

Про це на брифінгу повідомила керівниця пресслужби ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях Галина Прищепа, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, чи за кожним прильотом російських ракет по наших цивільних об'єктах стоїть коригувальник – завербований загарбником місцевий мешканець, і який його соціальний портрет.

«Не за кожним прильотом по українських територіях стоїть навідник, але в більшості випадків окупанти потребують такої допомоги від місцевих мешканців для коригування ворожого вогню або наведення. Не за кожним, але за більшістю. Їхній соціальний портрет – вони абсолютно різні. Єдина ознака, яка об’єднує всіх інформаторів, – це нелюбов до України або якась недалекість розумова. Більшість людей – це все ж таки пенсіонери», – сказала Прищепа.

Вона зазначила, що їй важко сказати, чому вони це роблять, бо вони себе ніяк не виправдовують. «Це були наші місцеві мешканці, обов’язково всі. Якщо це навідник, то він завербований був представниками російських спецслужб – ФСБ, або ГРУ, або представниками незаконних збройних формувань "МГБ ДНР" (так зване "Министерство госбезопасности ДНР" – ред.), або просто бойовиками», – додала представниця СБУ.

За її словами, загарбники виходили на наших мешканців на звільнених територіях України або через соціальні мережі, або це були їхні давні знайомі.

Читайте також: Армія РФ за добу поранила п’ятьох цивільних на Донеччині

Прищепа згадала, що на її пам’яті був лише один випадок за весь час повномасштабного вторгнення Росії в Україну, коли людина не була завербована і просто зливала інформацію про українських захисників у відкритий чат. «Ми цього чоловіка також затримали вже і повідомили про підозру за статтею 114 КК України (Шпигунство). Це тільки один випадок був. Більшість, 90%, – це завербовані представниками незаконних озброєних формувань або спецслужбами Росії», – підкреслила Прищепа.

Як повідомлялося, Донецька область перебуває під постійними обстрілами російських військ, щодня ворог убиває і травмує цивільних мешканців та руйнує цивільні, інфраструктурні об’єкти.

Фото: Flickr

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-