Громада на Полтавщині успішно використовує закордонний досвід для розвитку локальної економіки - U-LEAD

Громада на Полтавщині успішно використовує закордонний досвід для розвитку локальної економіки - U-LEAD

Укрінформ
Сергіївська громада на Полтавщині свого часу у межах організованого Програмою «U-LEAD з Європою» стаді-туру до Німеччини отримала досвід, застосування якого дозволяє їй вже другий рік поспіль мати значний показник бюджету розвитку: у 2022 році – 40% від бюджету, у 2023 році – 60%.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт U-LEAD.

Як зазначив голова громади Ігор Лідовий, тут працюють над пошуком інструментів, ресурсів та можливостей для розвитку місцевої економіки та вже мають певні результати. «Раніше доходи громади залежали від місцевого кар’єру, а тепер громада має невеличкі промислові індустріальні парки, підвела туди воду та електрику, створила умови для дрібного та середнього бізнесу. Як результат – 80% бюджету громади залежить від місцевого бізнесу, рівень життя мешканців підвищився. Цей досвід був гарним прикладом для нас, ми дякуємо Програмі U-LEAD за це, а також за те, що вона з нами від початку створення нашої громади», - сказав Лідовий.

Читайте також: Громади Рівненщини поділилися досвідом з розвитку безпекових середовищ - U-LEAD

Щодо інструментів, які використовує громада, голова розповів про комунальний фонд підтримки підприємництва, створений спільно з іншими сусідніми громадами в рамках міжмуніципального співробітництва. Фонд здійснює підприємницьку діяльність на території Сергіївської громади, Великобудищанської, Краснолуцької, Лютенської та Петрівсько-Роменської громад згідно з підписаними меморандумами про співпрацю з територіальними громадами та умов співфінансування 50/50.

«За допомогою фонду ми намагаємося підтримувати місцевий та релокований бізнес, пропонуємо підприємцям 300 тисяч поворотної безвідсоткової фінансової допомоги. А за створення одного робочого місця – 50 тисяч гривень. Цей інструмент дає змогу підтримувати та розвивати місцеву економіку, залучати нових учасників до цього процесу, збільшуючи, таким чином, надходження до місцевого бюджету та створюючи умови для збільшення людського потенціалу», - зазначив Лідовий.

Фонд працює у співпраці з інвестиційним відділом кожної з громад, що є його засновницями. Ці відділи допомагають потенційним підприємцям у реєстрації бізнесу, розробці бізнес-проєктів, у пошуку та отриманні грантів.

За словами голови, за період війни Фонд надав допомогу не тільки місцевому, а й релокованому бізнесу. Наприклад, громада допомогла підприємцям з Костянтинівської громади Донецької області перевезти корів, зареєструвати свою справу та відкрити власну молочну ферму. А підприємці з Боромлянської громади Сумської області отримали від Сергіївської громади 2 гектари землі та займаються овочівництвом та ягідництвом.

За словами Лідового, економічний розвиток і підтримка малого підприємництва – це одна зі стратегічних цілей першої Стратегії розвитку, яку громада розробляла спільно з Програмою U-LEAD. «Це важливо, адже локальна, місцева, автономна економіка – запорука успіху людей та громади, вона базується на середніх, дрібних виробниках. Місцеві підприємці, маючи власну справу, швидше адаптуються до змін та можуть передавати свій бізнес у спадщину, бути незалежними від політичних чи інших факторів», - зазначив він.

Нині разом з обласною програмою громада також підтримує агровиробників, відшкодовуючи від 70 до 100% витрат, через створений кооператив допомагає аграріям-початківцям купувати обладнання: сушарки, промислові холодильники тощо. Це також сприяє реєстрації підприємців, створенню робочих місць.

«Ми пишаємося успіхами Сергіївської громади, бо разом з 2017 року, з перших кроків її заснування працювали над об’єднанням, розробляли Стратегію розвитку, програму підтримки підприємств. Досвід Сергіївської громади у розвитку локальної, місцевої економіки може бути корисним й іншим громадам країни. Особливо враховуючи останні події, які значно впливають на економіку регіонів, країни в цілому: наслідки пандемії COVID-19, військове вторгнення РФ», - зазначила керівниця регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Полтавській області Ірина Балибіна.

Читайте також: U-LEAD з Європою запрошує на навчання нових працівників органів місцевого самоврядування

На її думку, приклад цієї громади продемонстрував наочно, що робота над формуванням незалежного від політичних чи інших факторів економічного середовища може допомогти громаді вистояти у будь-яких умовах та виконувати головну свою функцію – забезпечувати добробут своїх мешканців.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Фото: U-LEAD

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-