У Львові з’явилася площа Ангелів

У Львові з’явилася площа Ангелів

Укрінформ
У Львові у межах деколонізації перейменували площу Стефана Яворського, що перед Гарнізонним храмом, на площу Ангелів.

Як передає Укрінформ, відповідне рішення ухвалили на сесії міської ради, повідомляє пресслужба ЛМР.

«Протягом останнього року робоча група активно працювала і ми перейменували практично всі вулиці у Львові, які мали той чи інший зв'язок з радянським минулими. Залишалася ще одна площа, названа іменем митрополита, який свого часу служив у Росії. Це - площа Яворського. І на попередньому засіданні ми одностайно ухвалили рішення перейменувати її на площу Ангелів», - зазначив керівник департаменту «Адміністрація міського голови» Євген Бойко.

Він пояснив, що нова назва має певний символізм, мова йде про ангелів у широкому контексті: і як про небесне воїнство, і як про захисників української землі. Ця площа межує з Гарнізонним храмом – теж святим місцем для Львова, тут кожного дня прощаються з українськими героями, які стають ангелами-охоронцями своїм родинам, своїм побратимам. Тому ангели в назві уособлюють всіх тих, хто є захисниками добра.

Рішення затвердили на пленарному засіданні міськради. Раніше це питання піднімали на засіданні робочої групи для розгляду пропозицій перейменування вулиць. Щодо перейменування цієї площі зверталась і релігійна громада.

Читайте також: У Львові для дітей з інвалідністю створили перший в Україні парк розваг та відкриттів

Площа Ангелів розташована у центральній частині Львова між вулицями Театральною та Шевською. Це вже 54 топонім, деколонізований у Львові за останній час.

Попередню назву вона отримала на честь уродженця Львівщини, митрополита рязанського і муромського, президента Синоду Православної російської церкви Стефана Яворського (1658р., с.Явора – 1722р., Москва, похований у Рязані, РФ).

Як повідомляв Укрінформ, у Львові 23 серпня відбулася перша екскурсія перейменованими вулицями та просторами міста. Новий маршрут розробили до Дня Незалежності України. Він покликаний познайомити львів’ян і туристів із українськими композиторами, письменниками, науковцями, лікарями та захисниками України.

Фото: city-adm.lviv.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-