У Кам’янці ворог зруйнував геологічний музей з унікальними знахідками

У Кам’янці ворог зруйнував геологічний музей з унікальними знахідками

Фото
Укрінформ
Війська РФ у селі Кам’янка Ізюмського району Харківської області минулого року зруйнували геологічний музей з унікальними знахідками.

Про нові свідоцтва звірств загарбників йдеться у публікації Укрінформу.

Район Ізюма та Кам’янки вже зо 200 років відомий геологам. На околицях населеного пункту виходять на поверхню мезозойські відклади.

Як зауважує професор кафедри фундаментальної та прикладної геології Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна Андрій Матвєєв, зазвичай відклади поділяють на морські та континентальні, а в Кам’янці є й ті, й ті.

«Як наслідок, у цих відкладах є залишки і давніх тварин, і давніх рослин. Цим вони і цікаві. Геологи Харківського університету там працювали з середини XIX століття. Також приїздили кияни, закордонні дослідники», – зазначає професор.

У Кам’янці ворог зруйнував геологічний музей з унікальними знахідками / Фото надані Андрієм Матвєєвим

З 1970-х Кам’янка стала постійною базою для геологічних практик. Згодом було створено музей. А кілька років тому фахівці почали просувати ідею створення на Харківщині геопарку, який би був у міжнародній мережі.

«Саме південну Ізюмщину ми пропонували. Почалися перші кроки, на рівні обладміністрації. Але війна все це відсунула, звісно. Але найстрашніше, що зруйнований музей, лишилися тільки стіни, і усе, що в ньому було зібрано, загублено. А найцікавіші території, які розташовуються по балках, ярах, по берегах річок, заміновані, і черга до них дійде дуже нескоро», – констатує Матвєєв.

Читайте також: На Харківщині планують відбудувати пошкоджений російською ракетою будинок культури

За його словами, у музеї зберігалися зразки гірських порід із південної Ізюмщини, зразки залишків морських тварин і рослинності, – вони були унікальні, а також зразки корисних копалин.

«Морська фауна має зазвичай більш-менш широке поширення. А от наземна флора дуже прив’язана до якихось територій. У нас були знахідки, які так і називали: "Кам’янська флора" і ще "Гаражівська флора", тобто це – комплекс рослин, які були знайдені лише на цій території. Це величезна втрата для геологічної науки», – зазначає професор.

Як повідомляв Укрінформ, через Кам’янку навесні 2022 року пройшла лінія фронту. Село повністю зруйноване.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-