Місія ЮНЕСКО підготує всеосяжний звіт про шкоду спадщині Одеси

Місія ЮНЕСКО підготує всеосяжний звіт про шкоду спадщині Одеси

Укрінформ
Місія ЮНЕСКО підготує всеосяжний звіт про шкоду, завдану ракетними ударами всесвітній спадщині в Одесі, для зустрічі країн-учасниць Гаазької конвенції у грудні. Звіт може бути використаний як доказ в міжнародних судах.

Про це заявила голова Бюро ЮНЕСКО в Україні К'яра Децці Бардескі, голова Бюро ЮНЕСКО в Україні на брифінгу в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За її словами, місія, спрямована до Одеси, мала на меті провести глибоку технічну оцінку шкоди, завданої культурним та релігійним обʼєктам, внаслідок ракетних ударів.

Читайте також: В Україні через вторгнення Росії постраждали 274 культурні об’єкти - ЮНЕСКО

“Наслідком цих оцінок буде всеосяжний звіт, який деталізує знахідки, оцінки і рекомендації експертів. Цей звіт слугуватиме двом цілям: по-перше, його подадуть на 15 зустрічі учасників Гаазької конвенції 1954 року, призначеній на 11 грудня”, - сказала вона.

Бардескі пояснила, що оцінка шкоди включає документування обʼєктів, оцінку їх цілісності, візуальну інспекцію стабільності, оцінку шкоди і визначення негайних заходів для захисту від подальших пошкоджень.

Крім того, звіт інформуватиме про стан консервації всесвітньої спадщини, який подадуть Комітету зі всесвітньої спадщини на сесії 2024 року, додала вона.

Читайте також: Представники ЮНЕСКО прибули в Одесу для оцінки збитків від російських обстрілів

Коментуючи попередні висновки роботи місії міжнародних експертів, Бардескі відзначила, що вплив на історичний центр Одеси є більшим, ніж очікувалося. Зокрема, за її словами, підготовано перелік з 52 будівель будинків, детально верифікували поки 10 пошкоджених найбільше. Більшість верифікованих будинків, які вже оглянуто, мали понад 60% пошкоджень, серед них - Спасо-Преображенський собор.

Очільниця Бюро ЮНЕСКО також повідомила, що організація мобілізувала термінове фінансування для перших робіт через фонд для надзвичайних ситуацій, який забезпечується різними донорами.

“ЮНЕСКО не має мандату для розслідування. Натомість детальне документування ЮНЕСКО може бути застосовне відповідними органами. Були приклади цього в минулому, зокрема у випадку шкоди спадщині в Тімбукту, Малі, в 2013 році. Документація ЮНЕСКО була використана Міжнародним кримінальним судом для розслідування”, - заявила Бардескі у відповідь на питання кореспондента агентства.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч з 22 на 23 липня російські війська здійснили масовану атаку по території Одеси та області. Загарбники випустили 19 ракет різного типу. Удар припав на історичний центр Одеси, внесений до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Унаслідок атаки пошкоджені 25 пам’яток архітектури, зокрема Спасо-Преображенський кафедральний собор.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-