Обстріл центру Одеси: координаторка ООН оглянула зруйнований собор

Обстріл центру Одеси: координаторка ООН оглянула зруйнований собор

Фото
Укрінформ
Постійний координатор ООН в Україні Деніз Браун приїхала в Одесу з метою документації наслідків атаки по історичному центру міста.

Про це у Телеграмі повідомляє Одеська міськрада, передає Укрінформ.

Як зазначається, разом із керівництвом міста та області Браун оглянула Спасо-Преображенський собор, що постраждав унаслідок влучення російської ракети 23 липня.

«Це ще одне явне порушення міжнародного гуманітарного права, де цивільні особи та цивільна інфраструктура, яка явно знищена, не є частиною війни. І такі будівлі, як цей об’єкт культурної спадщини, є ключовими для української ідентичності та культури», - заявила постійний координатор ООН.

В Одесу приїхала координаторка ООН в Україні Деніз Браун / Фото: t.me/odesacityofficial

Вона наголосила, що собор належить до обʼєктів, захищених ЮНЕСКО, тож він захищений Організацією Об'єднаних Націй.

«Важливо задокументувати ці атаки та наслідки цих атак, щоб притягнути до відповідальності (винних - ред.)», - заявила постійний координатор ООН в Україні.

Читайте також: Вбиті храми України

Як повідомляв Укрінформ, російська ракетна атака в ніч проти 23 липня зруйнувала низку історичних споруд в центрі Одеси. Серед них - Свято-Преображенський кафедральний собор. В Одеській єпархії УПЦ повідомили про пряме влучання у центральний вівтар, внаслідок чого частково зруйновано будівлю собору, перекриття трьох нижніх поверхів, значно пошкоджено внутрішнє оздоблення та ікони. Повністю знищено службові приміщення нижньої частини собору.

Про готовність долучитися до відновлення собору та міста заявили Франція та Італія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-