Допомагав росіянам вивозити крадене зерно: СБУ оголосила підозру колаборанту з Луганщини

Допомагав росіянам вивозити крадене зерно: СБУ оголосила підозру колаборанту з Луганщини

Укрінформ
Повідомлено про підозру колаборанту, причетному до захоплення найбільших агропідприємств Луганщини, а також до вивезення у РФ викраденого українського зерна.

Як передає Укрінформ, про це 3-тє управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях повідомило у Фейсбуці.

«СБУ повідомила про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України колишньому керівнику однієї з агрокомпаній Луганщини. Слідство зібрало достатні докази його причетності до захоплення окупантами активів найпотужніших у регіоні підприємств агропромислового комплексу ПАТ «Агротон» та ТОВ СП «Нібулон», а також до незаконного вивезення до РФ української зернової продукції», - йдеться в повідомленні.

Задокументовано, що у травні-липні 2022 року окупаційний «уряд ЛНР» ухвалив низку «правових актів», які мали створити видимість законності захоплення майна цих сільськогосподарських компаній.

На базі захоплених підприємств загарбники створили «ООО «Луганская агропромышленная компания». Її генеральним директором став громадянин РФ, підприємець із Краснодарського краю. А посаду «виконавчого директора» отримав один із керівників ПАТ «Агротон», який пішов на співпрацю з окупантами. Він організував роботу підприємства на базі фірми «Агротон».

Читайте також: За співпрацю з ворогом затримали експосадовця оборонного департаменту Херсонської ОДА

Зокрема, на початку липня 2022 року фігурант розпочав збирання на тимчасово окупованій території області зерна, засіяного українськими аграріями. У серпні за його участю було організовано вивезення зернової продукції, викраденої з елеваторів та складських приміщень агропідприємств Луганщини для реалізації. до РФ

СБУ повідомила «виконавчому директору» окупаційного агропідприємства про підозру в пособництві державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК) та у колабораційній діяльності (ч. 4 ст. 111-1). Йому загрожує до 15 років позбавлення волі та конфіскація майна.

Читайте також: СБУ викрила на держзраді екскерівника Старобільської військової адміністрації

Досудове розслідування проводять слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури.

Як повідомлялося, луганські активи «Агротону» торік захопила компанія ексміністра сільського господарства РФ Олександра Ткачова «Агрокомплекс ім. М.І.Ткачева». З елеваторів українського агрохолдингу було викрадено майже 300 тисяч тонн збіжжя.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-