Одеса: російські ракети знову руйнують православні храми

Одеса: російські ракети знову руйнують православні храми

Фоторепортаж
Укрінформ
Російська ракетна атака в ніч проти 23 липня зруйнувала низку історичних споруд в центрі Одеси. Серед них - Свято-Преображенський кафедральний собор.

«Жахливий обстріл Одеси російськими окупантами. Зруйнований Спасо-Преображенський собор в центрі Одеси, Будинок вчених, житлові будинки, портова інфраструктура», - зазначив очільник Міністерства культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Він наголосив, що центр Одеси знаходиться під охороною ЮНЕСКО.

Наразі Одеська міськрада після консультацій з фахівцями МКІП забезпечує первинну фіксацію стану будівель після ракетної атаки, а також документування воєнних злочинів росіян.

Президент України Володимир Зеленський запевнив, що за Одесу обовʼязково буде відповідь російським терористам.

В Одеській єпархії УПЦ повідомили про пряме влучання у центральний вівтар, внаслідок чого частково зруйновано будівлю собору, перекриття трьох нижніх поверхів, значно пошкоджено внутрішнє оздоблення та ікони. Повністю знищено службові приміщення нижньої частини собору.

Одразу ж розпочалася пожежа, але пожежникам вдалося швидко локалізувати її та загасити.

Наразі тривають рятувальні роботи, що провадяться співробітниками ДСНС, працюють комунальні служби. Постраждав охоронець собору, йому надано медичну допомогу та госпіталізовано.

«Одеська єпархія УПЦ вкотре засуджує агресію рф проти України, цей терористичний акт проти головної святині та духовного серця міста Одеси - Спасо-Преображенського кафедрального собору, довкола якого проживають мирні люди, і сам собор ніяким чином не повʼязаний з військовими обʼєктами», - наголосили в єпархії.

Жителі міста одразу розпочали прибирання наслідків ракетного удару по храму.

Одесити допомагають прибирати Свято-Преображенський собор/Фото: Ніна Ляшонок, Укрінформ

Свято-Преображенський кафедральний собор було зведено у 18 столітті - 25 травня 2008 року виповнилося 200 років з дня його освячення. За радянської влади у 1936 році храм розібрали до фундаменту. Відновлювали його з початку 21 століття, і в 2005-му він був прийнятий в експлуатацію.

Предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній зазначив, що влучання по храму в Одесі, який поповнив число кількасот українських храмів, знищених чи пошкоджених внаслідок агресії РФ, є «черговим виявом сатанинської злоби «русского міра».

«З великою помпезністю в 2010 році цей собор відкривав очільник РПЦ Гундяєв. А нині ті, кого він надалі благословляє вести війну проти України, посилають ракети та інші знаряддя вбивства на Одесу, на інші міста й села України, щоби вбивати і руйнувати», - заявив митрополит.

При цьому російська влада стверджує, що ракетних ударів було завдано по «об'єктах, де готувалися терористичні акти проти РФ». А їхні пропагандисти то намагаються запевняти, що по собору били українські ракети, то пропонують знищити Одесу разом з іншими українськими містами, «а потім відбудувати».

Читайте також: У лікарнях Одеси залишаються троє постраждалих від обстрілу, один – у важкому стані

Як повідомляв Укрінформ, за даними оперативного командування «Південь», під час ракетної атаки вночі 23 липня ворог вдарив по Одещині щонайменше п'ятьма видами ракет всіх видів базування: «Калібри», «Онікси», Х-22 та «Іскандер-К», а також застосував балістичні «Іскандер-М».

За інформацією Національної поліції України, в Одесі внаслідок атаки одна людина загинула і 22 людини дістали поранення, зокрема чотири дитини.

Фото: Ніна Ляшонок, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-