Голова Копичинецької тергромади розповів про особливості співпраці із закордонними благодійниками

Голова Копичинецької тергромади розповів про особливості співпраці із закордонними благодійниками

Укрінформ
Міжнародна допомога до громад може прийти, якщо громади будуть розуміти, чим вони корисні державі.

Про досвід співпраці з міжнародними партнерами Копичинецької міської тергромади, що на Тернопільщині, на Форумі доброчесних громад, який відбувся у Києві за підтримки Програми "U-LEAD з Європою", сказав голова громади Богдан Келічавий, передає Укрінформ.

"Ми зрозуміли, що через деякий час стратегія міжнародної співпраці полягає у тому, що ми більше залучаємо міжнародних ресурсів для нашої громади і не тільки для неї загалом. Ми розуміємо, що кошти, які ми зможемо отримати завдяки міжнародному розвитку, можемо спрямувати на щось, що може розвивати нашу громаду, допомогти людям повірити в нашу країну, нашу громаду. Навіть той факт, що у вас на стажуванні молодь, показує, що люди вірять, що у державі є майбутнє. Ми зрозуміли, що міжнародна діяльність зможе до нас прийти, якщо ми будемо корисні державі в тій чи іншій мірі. Тому міжнародна допомога направлена або на перемогу, або на ліквідацію наслідків війни", - сказав Келічавий.

Він додав, що у налагодженні співпраці громад з благодійниками з-за кордону, іноземними фондами, міжнародними партнерами існує низка особливостей. Голова громади зауважив, що не завжди слід акцентуватися на матеріальних речах при залученні міжнародної допомоги. За його словами, ті благодійники, які пропонують, до прикладу, психологічну допомогу дітям ВПО, в подальшому можуть запропонувати допомогу в розвитку соціальної інфраструктури.

Також, на думку Келічавого, важливо показувати ситуацію в громаді такою як вона є. Він наголосив, що Росія витратила багато сил на те, щоб сформувати образ України як країни, якій не можна довіряти. І саме зараз час доводити зворотне і намагатися комунікувати всі проблемні питання як всередині громади, так і з міжнародними партнерами - це є фактором довіри.

Велике значення також має мовний бар'єр і те, наскільки працівники громади готові вивчати іноземні мови і комунікувати з партнерами. Є речі, які на перший погляд не видаються дуже важливими, але можуть свідчити про наявність спільних цінностей і вплинути на рішення донора чи благодійника про співпрацю, додав Келічавий.

Читайте також: Культура доброчесності має стати невід'ємною частиною місцевого самоврядування - U-LEAD

Він розповів про випадок, коли один з міжнародних донорів вирішив співпрацювати з громадою, тому що ніхто з тих, з ким він спілкувався, не курить.

Окремо Келічавий наголосив, що значення має також і звітність за отримані кошти чи допомогу. Так, за його словами, вже є вироблені механізми звітності державі, а от стандартів по звітуванню міжнародним партнерам немає. Тому в громаді вчаться цьому, виходячи з власної практики.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Фото: U-LEAD

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-