У Харкові відновили 33 школи, пошкоджені російськими обстрілами

У Харкові відновили 33 школи, пошкоджені російськими обстрілами

Укрінформ
У Харкові відновили 33 школи, які були пошкоджені російськими ракетними ударами та артобстрілами минулого року.

Про це повідомила на брифінгу директор департаменту освіти міськради Ольга Деменко, передає кореспондент Укрінформу.

“Під час бомбардувань пошкоджено 120 шкіл. Але вже у 2022 році місто за власний кошт розпочало відновлювати навчальні заклади. Вже у 2022 році ми відновили 33 школи. На сьогоднішній день у нас потребують ремонтів 97 шкіл”, - сказала Деменко.

За її словами, чотири школи зруйновані російськими обстрілами повністю, їх потрібно будувати заново. Навчальних закладів із пошкодженнями більш ніж 60% - 18.

Деменко додала, що над відновленням будівель міська влада працює разом із меценатами.

Вона також розповіла, що в місті готують укриття для змішаного навчання у 117 школах: “Ще у 2022 році ми підготували 51 укриття. Нинішнього року роботи тривають… 117 шкіл міста Харкова мають акти ДСНС про включення до переліку найпростіших укриттів. Ці акти або беззаперечно підтверджують, що це так, або написано “за умови” і прописано що треба змінити. Над цим ми працюємо”.

Читайте також: На Харківщині скасували заборону на масові заходи у будівлях з укриттями

За словами посадовиці, “освітяни обурені” тим, що напередодні начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов і виконувач обов'язків очільника ГУ ДСНС у Харківській області Сергій Чабань на брифінгу повідомили, що харківські школи не готові до навчання офлайн чи змішаного, бо не мають належних укриттів.

На уточнення та зауваження журналістів про різницю між “найпростішим укриттям” та “захисною спорудою”, “сховищем”, яке розраховане на захист від загрози ракетних ударів, Деменко зауважила, що не є архітектором.

“Я вам скажу, що я, на жаль, не архітектор і не технік. Але якщо при будівництві школи були закладені такі укриття, то ви розумієте, що школи будували спеціалісти, і розрахунки повинні були бути для того, щоб перекриття витримали. Ми обстежували школи, і там, де ми бачили, що школи старі і перекриття викликають питання, ми їх взагалі не включали як такі, що мають укриття”, - пояснила керівниця департаменту освіти.

Вона також зазначила, що в найпростіших шкільних укриттях не передбачене навчання - це місце для перебування під час повітряної тривоги.

Читайте також: У школах Київщини побудують 43 укриття подвійного призначення - очільник ОВА

Як повідомляв Укрінформ, 12 липня Олег Синєгубов сказав, що в школах Харкова немає жодного укриття, яке б відповідало вимогам ДБН В.2.2-5-97 (Захисні споруди цивільної оборони. Будинки і споруди. Зі змінами), а пофарбовані, приведені до ладу підвали не є належними укриттями для дітей.

7 липня Рада оборони Харківської області дозволила керівництву та засновникам навчальних закладів відновити очне чи комбіноване навчання за умови наявності захисних споруд.

Фото: пресслужба МОН

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-